Nyhetsarkiv 2017-05-19T08:59:30+00:00

NYHETSARKIV

Her finner du en oversikt over alle våre nyhetssaker:

Slik får du en vellykket vinternatt ute

Friluftsentusiast Bodil Gilje deler sine råd og tips til hvordan man kan sove ute om vinteren – i både telt og hengekøye.

 • jakt

Jegerfamilien

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: I familien Bøe har barna vært med på fjellrypejakt fra de så vidt kunne gå på beina. For dem er det utenkelig å bytte ut ferieturene i ei rimelig leiehytte på fjellet med bølgebrus i Syden.

 • vofs

Glimt fra en vandretur i Troms

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: Inga Skarseth går på folkehøyskole i Troms. Da hun og klassevenninnene fikk bestemme turen selv, tok de med seg tre Alaska-huskyer på en tre-dagers vandring i fjellet.

 • hekta på tur

Hekta på tur

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: Når familien Grundeland/Torjesen skal på tur, er det ikke om å gjøre å gå lengst eller ha det nyeste utstyret. Det er det å være sammen som betyr noe.

– Ikke nødvendigvis et tegn på at nordmenn er friskere

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at færre nordmenn dør før 70 år av ikke-smittsomme sykdommer. Det betyr likevel ikke at vi har blitt så mye friskere, mener Norsk Friluftsliv.

 • blabaer

82 prosent av oss har hørt om allemannsretten

De aller fleste av oss har hørt om den, men bare et mindretall vet hva den innebærer.

 • dynafjell

Natur- og miljøbarometer 2017

Natur- og miljøbarometeret 2017 fra Kantar TNS viser at interessen for naturforvaltning viser en svakt økende trendutvikling fra 2014.

 • inkludering

Skal alle med?

Det var spørsmålet som ble stilt på dagens halvdagsseminar om frivillig innsats i frivillige organisasjoner, arrangert av Frivillighet Norge og Frivillig.no.

 • aktivitet

Nordmenn trenger mer aktivitet!

Fredag kom nye tall fra SSB som viser at mange nordmenn er aktive innenfor idrett og friluftsliv. Men langtidstrenden er at aktivitetsnivået går ned.

Inviterer til kveldsseminar om flerkulturelt friluftsliv

I Tromsø blir det arrangert kveldsseminar 26.oktober. Det er Forum for natur og friluftsliv i Troms, Tromsø Røde Kors og Norsk Friluftsliv som arrangerer.

 • statsbudsjett

– Budsjettet vil gi flere inaktive og sykemeldte

Stortinget har bedt regjeringen om å trappe opp satsingen på folkehelse gjennom friluftsliv. I budsjettet svarer regjeringen med det motsatte.

 • vinner

Stor oppslutning om #nattinaturen 2017

En undersøkelse gjennomført av Ipsos viser at mellom 60 og 100. 000 mennesker deltok på den landsdekkende sove-ute-aksjonen.

 • nyt hoesten

Nyt høsten uten å tømme lommeboka

Man trenger ikke å tømme familiens sparekasse for å få en flott ferie i lavlandet, i marka eller på fjellet. Ved å ikke kjøpe alt nytt kan man enkelt nyte den flotte sesongen som høsten er på et svært lavt budsjett.

 • synnefoto

Hvorfor blir vi friskere av å være i naturen?

Vi blir friskere av å være ute i naturen - men hvorfor? Forskere har funnet en av forklaringene. Nærhet til grønne omgivelser endrer faktisk hjernen vår.

– Jeg håper filmene vil påvirke folk slik at flere kommer seg ut og passer på helsa

Gjennom Friluftslivets år 2015 fulgte vi Mahinder Naveen og hans møte med norsk friluftsliv.

 • mali

Ta årets viktigste søndagstur!

Årets TV-aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn i noen av verdens mest konfliktfylte områder. 22. oktober trengs det 100 000 bøssebærere - blir du med på årets viktigste søndagstur?

 • valdres

Sju tips for sporløs ferdsel på tur

Hvordan opptre mest mulig sporløst når man er på tur? Er det noen forskjell på regelen om sporløs ferdsel på snaufjellet kontra i lavlandet?

Tips til inkludering i friluftslivet

Friluftsliv kan være en god inngang for personer med innvandrerbakgrunn til inkludering og forståelse av det norske samfunnet, og naturen kan være et unikt virkemiddel til å skape mer kulturelt mangfold i friluftslivet.

Ingeborg (21) med full klaff på sin aller første jakt

Ingeborg Aarø er en av de som i høst har fått full klaff på en av introjaktene til Norges Jeger- og Fiskerforbund. Den ferske jegeren fikk skutt en hjort på første forsøk.

 • svenske ministre på elsykkel

– Norge må få en nasjonal ordning for elsykkelstøtte

Elsykkelstøtten i Oslo har inspirert den svenske regjeringen til å sette av én milliard kroner til en landsomfattende støtteordning for kjøp av elsykler og -mopeder.

 • skilting

Slik søker du om spillemidler til friluftslivsformål (anleggsmidler)

Norsk Friluftsliv sendte nylig ut informasjon til våre medlemsorganisasjoner om å søke om spillemidler til friluftslivsformål. - Vi håper så mange som mulig vil søke, sier Hans Erik Lerkelund, fagsjef naturforvaltning.

Nyt høsten på lavbudsjett – vinn sovepose fra Mammut!

Hvor billig har du klart å gjøre friluftsferien? Norsk Friluftsliv ønsker å høre gode historier og se bilder som viser at store naturopplevelser ikke trenger å koste mye.

 • svartspett

Tar du Nordens beste friluftslivsbilde?

Glad i å ta bilder ute i naturen? Da bør du bli med på Nordens største naturfotokonkurranse, Nordic Nature Photo Contest.

Folkehelse lite lønnsomt for kommunene

En ny rapport fra Vista Analyse viser at folkehelsearbeid gir store samfunnsøkonomiske gevinster, men kun snaut fire prosent kommer kommunene til nytte.

 • liumseterhytta

Fortsatt ledige hytter i høstferien

Høstferie i Norge gir mange muligheter for store naturopplevelser. Det er fortsatt mange ledige hytter til leie over hele landet, både i uke 40 og 41.

 • Turufjell

Klager på utbygging i Turufjell: – I strid med nasjonale mål

– Vedtaket om utbygging i Turufjell i Flå er i strid med nasjonale mål og interesser, mener Forum for natur og friluftsliv (FNF) Buskerud og Norsk Friluftsliv.

 • flerkulturell

– Samfunnet trenger et flerkulturelt friluftsliv

Denne uka markerer Oslo kommune sitt mangfolds- og integreringsarbeid, gjennom OXLO-uka. Norsk Friluftsliv, med sine 16 medlemsorganisasjoner, bidrar under markeringen.

– Meldingen ble mottatt med stor sorg

Ildsjelen som gjorde De Syv Søstre tilgjengelig for folk flest ble funnet død i helgen. Norsk Friluftsliv minnes den første vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris, Thor Bergesen. 

– Ta lønsjen ute på Verdens gapahukdag

Onsdag 27. september er det Verdens gapahukdag. Det gir den perfekte unnskyldningen til å ta med seg kollegaer, klassekamerater eller familien ut for å nyte matpakka i lønsjen – eller lage middagen ute.

 • foto

Dette er grill- og bålvettreglene

Fredag 15. september oppheves bålforbudet, men det er likevel viktig å bruke hodet når vi skal gjøre opp ild i skog og mark.

 • nikolai

Her er vinnerbildene fra #nattinaturen

Under #nattinaturen, lørdag 2. september pakket tusenvis av mennesker soveposen og sov ute. Over 2000 bilder ble delt i sosiale medier, og var dermed med i trekningen av hovedpremien - et telt fra Fjällräven.

 • baal

Nå oppheves bålforbudet

Fredag oppheves det generelle bålforbudet for i år. - Høsten er en flott tid for å nyte middagen i det fri, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Erling Lae utnevnt til ridder

Norsk Friluftsliv sin styreleder tildeles St. Olavs Orden av  H.M. Kongen. 70-åringen får ordenen for sin innsats for samfunn og likeverd.

– Må redde restene av strandsonen

Norsk Friluftsliv oppfordrer nye Kristiansand, Søgne og Songdalen kommune til å ta godt vare på restene av strandsonen. - Tilgang til vann og sjø betyr mye for menneskers livskvalitet og helse, sier Lasse Heimdal.

– Vi har ikke råd til å la være å gjøre noe

Problemet med økende passivitet og fysisk inaktivitet blant det norske folk er dramatisk. Norsk Friluftsliv og Norges idrettsforbund etterlyser politisk vilje til å ta tak i problemet.  

 • nattinaturen eldre

– Friluftsliv har ingen øvre aldersgrense

Å kjenne den lune varmen fra et bål, la blikket hvile på et stille vann, og nyte smaken av nykokt bålkaffe og en sjokoladebit. Det gjør godt, uansett om du er åtte eller åtti. 

 • barnehage

Dette kan dere gjøre med barna i Friluftslivets uke

I Friluftslivets uke 1. - 9. september 2018 inviteres hele Norge til å bli med ut i naturen. Her får din barnehage tips til morsomme aktiviteter dere kan gjøre denne uka.

 • brith

Årets ildsjel satte ny stemmerekord

- Jeg blir helt tørr i munnen. Jeg hadde jo ikke trodd jeg skulle vinne. Nå blir det bålhytte på Torskenskaret!, sa en overrasket og glad Brith Sørensen (73).

 • tursostre

Tidenes yngste vinnere av Den Norske Friluftslivsprisen

De er de yngste som er blitt hedret med prestisjetunge Den norske friluftsprisen, søstrene Hege (33) og Stine Schultz Heireng (35), kanskje bedre kjent som Tursøstre.

 • Rydding av sti

Ta en tur med mening!

I Friluftslivets uke utfordrer vi deg til å gjøre det lille ekstra neste gang du er på tur: Ta med en pose og fyll den med avfallet du finner på veien!

 • par

– Været ingen unnskyldning for å ikke ta en #nattinaturen

I følge meterologen ligger det an til godt vær for telting og utekos når årets #nattinaturen går av stabelen denne helga.

Fem tips som gir finere turbilder

Friluftsfotograf Bjørn Tore Moen får stadig oppmerksomhet for sine bilder fra turer rundt om i Norge. Her deler han sine fem beste tips til hvordan du kan komme hjem med enda finere turbilder.

Bli med på #nattinaturen 2. september!

Lørdag 2. september sparkes Friluftslivets uke 2017 i gang med en gigantisk sove-ute-aksjon!

Teltjakten – skattejakt over hele landet!

Under Teltjakten søndag 10. september plasserer vi ti telt fra Helsport ut i naturen på ti hemmelige steder over hele Norge. Finner du et telt, er du med i trekningen om å vinne det.

 • tursostre

Brenner for nærmarkslivet

Denne uka mottar "Tursøstrene" Stine og Hege Schultz Heireng Friluftslivsprisen 2017. De to brenner for å inspirere andre til å komme seg ut på tur, også i hverdagen.

Viktig avklaring om friluftsavgifter

Klima og miljødepartementet har i et brev til Norsk Friluftsliv kommet med [...]

 • partiene til facebook

Dette er partienes løfter for friluftslivet

Synes du det er vanskelig å orientere deg i jungelen av valgløfter? Norsk Friluftsliv har laget en sammenfatning av hva de ulike partiene lover å gjøre for friluftslivet.

 • frivilllighet

De blåblå svikter frivilligheten

Regjeringspartiene er minst villige til å satse på en styrking av frivillige organisasjoner i kommunene. Svært uheldig, mener Norsk Friluftsliv.

 • kopp

Sats på gjenbruk i Friluftslivets uke!

Skaff deg det du trenger til Friluftslivets uke - uten å kjøpe noe nytt! På den måten sparer du både miljøet og lommeboka.

Opp til folket hvem som blir årets ildsjel

Fra og med søndag 20. august kan man stemme frem sin favoritt til å vinne Friluftslivets Ildsjelpris for 2017.

 • flerkulturelt friluftsliv

Hvorfor satser du ikke på det som fungerer, Listhaug?

Det ropes om at innvandrere må integreres bedre i det norske samfunnet. Hvorfor gjør da ikke innvandringsminister Sylvi Listhaug mer av det som fungerer?

Ingen så rart på meg fordi jeg gikk med hijab

I skogen ble jeg møtt med et smil, ikke med et avvisende blikk, skriver Havva Cukurkaya

 • båtplass

Krever deling av båtplasser

Båtplass er et gode forbeholdt de få, særlig i bynære områder. Nå krever Norsk Friluftsliv at båtforeninger må prioritere båtkollektiver og båter eiet av flere familier når nye bryggeplasser skal tildeles.

 • foto tonje hagberg

Se vinnerbildene med #allemannsretten!

Nå har vi kåret tre vinnere i fotokonkurransen vår, som på hver sin måte formidler noen av de fantastiske mulighetene allemannsretten gir oss.

 • feiring

Slik feiret Norsk Friluftsliv allemannsretten

På Linderudkollen utenfor Oslo delte Norsk Friluftsliv nylig ut kake til de som gikk forbi, for å feire at det nå er 60 år siden allemannsretten ble lovfestet i Norge.

 • erling lae

Turistskatt er ansvarsfraskrivelse

Det trengs tiltak for å løse noen av utfordringene som følger med økt turisme enkelte steder. Løsningen er likevel ikke å innføre en egen turistskatt.

 • barn vil ut

Halvparten av norske barn ønsker å være oftere ute i naturen

En undersøkelse gjennomført av Ipsos viser at nærmere halvparten av norske barn og ungdom ønsker å være oftere ute i naturen enn de er i dag.

 • lofoten

– Turistskatt vil svekke friluftslivet

Flere partier ønsker nå å gi kommuner tillatelser til å innføre en turistskatt for å dekke utgifter som kommunene har ved reiseliv.

 • partievaluering

Her er Norges beste friluftspartier

Norsk Friluftsliv har vurdert partiene på Stortinget basert på deres friluftspolitikk den siste perioden. Se hvordan det gikk med ditt parti.

Dette bør du vite før teltturen

Telting er en perfekt sommerferieaktivitet. Her får du speiderens beste tips til en vellykket telttur.

Fortsatt ledige hytter i sommer

Det er fortsatt mulig å leie idylliske feriehytter for en rimelig penge flere steder i landet.

 • couple with tent near seaside

Tre av fem bruker friluftsliv for å få date

Vi har gjennomført en uhøytidelig undersøkelse av datingprofiler, som viser at over halvparten av oss skryter av friluftsinteresser når vi leter etter kjærligheten.

 • eventyreren

Slik har det vært å gå tur i et helt år

I juni 2016 la Andreas Orset (24) i samarbeid med Norsk Friluftsliv og Alfa Sko ut på en tur som skulle ta han over hele Norge, og vare i over et år.

 • fiske

Fiskeklage fra Norsk Friluftsliv fikk gjennomslag i departementet

Etter klage fra Norsk Friluftsliv, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå opphevet et vedtak om fiskeregler i Finnmark som organisasjonen mener var i strid med allemannsretten.

 • fiskende barn

Billige og spennende sommeraktiviteter med barn

Det finnes flust med aktiviteter man kan finne på sammen med de yngste, uten at det trenger å koste så mye og uten at man trenger å dra langt.

– Det handler ikke om å være først på toppen

FrPs helsepolitiske talsmann tror folkehelsa i Norge kan bli bedre hvis man får flere til å se verdien av det å være ute i naturen.

 • telting

2 av 5 skal sove ute i sommer

Friluftsliv står høyt oppe på listen over nordmenns ferieplaner. Nå viser nye tall fra Ipsos at 2 av 5 planlegger å sove ute i naturen i sommer.

Felles innspill til ny handlingsplan for friluftsliv

Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund og Den Norske Turistforening har nylig levert felles innspill til regjeringens kommende handlingsplan for friluftsliv.

 • vannscooter

Politiet oppfordrer til å ta bilder av ulovlig vannscooterkjøring

For å anmelde ulovlig vannscooterkjøring i sommer, oppfordrer politiet å ta bilder og film av kjøringen.

60-årsjubileum for allemannsretten

I år er det 60 år siden allemannsretten ble lovfestet i Norge. Jubilanten e [...]

Hva er allemannsretten?

Allemannsretten gir oss fantastiske muligheter til å oppleve og å bruke nat [...]

– Livet er så mye mer enn asfalt

Det å bygge ned naturen er som å skjære av greina vi sitter på, mener KrFs Olaug Bollestad.

Nå kan spillemidlene gå til skilting av turløyper

Kulturdepartementet endrer reglene for spillemidlene – og åpner for at midl [...]

 • skuter

Regjeringen bekrefter at kommuner kan forby vannscooter lokalt

I flere medier hevder denne uken representanter fra vannscooterimportørene at kommunene ikke kan forby vannscooter i sine områder. Det er ikke riktig.

 • skuter

– Slik kan du begrense vannscooter i din kommune

Hvis man vil bevare roen på sjøen i sommer, må kommunene nå være raske med å få på plass lokale tiltak mot vannscootere. Norsk Friluftsliv har samlet regelverket kommunene kan benytte seg av.

Sprek integrering

Mange innvandrere synes det er vanskelig å bli kjent med nordmenn. For Moha [...]

«Tursøstre» vinnere av Friluftslivsprisen 2017

Søstrene Stine og Hege Schultz Heireng får prisen for å inspirere til hverd [...]

– Friluftsliv kan styrke innvandreres levekår

24. mai kom den nye levekårsundersøkelsen blant innvandrere i Norge. Tallene bygger opp under Norsk Friluftslivs argument om at det trengs en økt innsats for å inkludere flerkulturelle i friluftslivet.

Landets yngste Opp på sykkel-instruktør

Laura (17) skal få flere opp på sykkelsetet. Laura Tetero begynte selv å sy [...]

 • debatt allemannsrettseminar

– Allemannsretten fungerer som en sovepute for politikerne

Allemannsretten er selve grunnlaget for friluftslivet. Seniorforsker i NINA [...]

Velkommen til «Allemannsretten – fra høsting til turistindustri»

Torsdag 11. mai arrangerer Norsk Friluftsliv seminaret "Allemannsretten - f [...]

– Et Norge uten allemannsretten ville vært et fattigere Norge

Innovasjon Norge har skrudd fokuset over på bærekraftig utvikling, og tanke [...]

Kulturministeren med vekslepenger til friluftslivet

Kulturministeren styrker friluftslivet med tre millioner og idretten med 12 [...]

Bor du 300 meter fra en park?

Da kan du sannsynligvis glede deg over en rekke positive helseeffekter som [...]

Dette er Turmat fra hele verden

I dag lanserer Norsk Friluftsliv initiativet «Turmat fra hele verden - samm [...]

Disse tre kjemper om Friluftslivets Ildsjelpris 2017

Kåre Haug, Brith Sørensen og Evenes Turlag kjemper om å vinne Friluftslivet [...]

 • bålbrenning

Slik er bålreglene i Norge

Midt i påskeferien begynner det generelle bålforbudet i Norge, for å forhindre skog- og lyngbrann. Men det er lov å bruke hodet.

Gratis håndbok om naturforvaltning

Eboka «Faktaark om naturforvaltning - Engasjement nytter» gjør det enkelt å [...]

Få siste nytt fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg som mottaker for vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet unde [...]

13 nyttige friluftslivs-apper

Her er 13 tips til nyttige og motiverende mobil-apper for deg som liker å v [...]

Mer motordur i norsk natur

Nok en gang åpner regjeringen for endringer i motorferdselloven. Nå er det catskiing som skal prøves ut.

Nordmenn foretrekker friluftsliv foran organisert idrett

Friluftsliv og uorganisert trening er voksne nordmenns favoritter når det k [...]

 • vann

75 prosent av norske kommuner negative til regjeringens vannscooter-forslag

En fersk undersøkelse viser at hele 75 prosent av landets kommuner ikke ønsker å likestille vannscooter med båt. Nærmere én av fire ønsker ikke å ha vannscooter i sin kommune.

– Naturen eies ikke av reiselivsnæringen

Den første reiselivsmeldingen på 17 år inneholdt lite om hvordan man skal t [...]

Allemannsretten inn i grunnloven?

Tirsdag 14. mars skal Stortinget diskutere om allemannsretten bør få en plass i den norske grunnloven.

 • lassie

– Bekymringsfullt at helseutgiftene øker med 65 milliarder under Høie

Helseutgiftene i Norge har økt med 65 milliarder kroner de siste fire årene [...]

 • vinnerbilde 2017

Se Nordens beste turbilder!

Da finske Eero Hällfors dykket under isen i en innsjø, så han plutselig kon [...]

– Det er mer natur i byen enn mange tror

Det var natur og miljøvern som gjorde at Ola Elvestuen (V) begynte med politikk. I dag er han opptatt av naturen i byen og det nære friluftslivet.

Langt færre skal på ski i vinter

Nye tall viser at antall nordmenn som sier de skal på ski i vinter har gått [...]

– Hva er egentlig «GODE sko»?

Begreper som brukes i ulike sammenhenger er ikke alltid like lett å forstå. [...]

Klage på snøscooterløyper i Engerdal

Norsk Friluftsliv har sendt inn klage til Fylkesmannen i Hedmark på vedtaket om lokal forskrift for snøscooterløyper i Engerdal kommune.

 • brosjyre

Ut på tur – en liten innføring i turkulturen i Norge

Hvordan forklarer man hva turkultur i Norge er? Det forsøker den nye brosjy [...]

 • NAKMI-rapport

Liker den norske friluftslivskulturen – men deltar ikke

En ny rapport viser at innvandrere i Norge er positive til nordmenns aktive [...]

 • skuter

Åtte grunner til å IKKE tillate mer vannscooter-kjøring

18 organisasjoner som representerer natur, friluftsliv og hyttefolk mfl, ha [...]

Vis turistene kommunens beste friluftslivsområde

Når NAFs nye veibok kommer i januar 2018 vil den inneholde en helt ny beskr [...]

Sterkt kritiske til endringer i plan- og bygningsloven

En rekke natur-, friluftslivs- og grunneierorganisasjoner er sterkt kritisk [...]

 • vannscooter

– Tidenes dårligste julegave

Regjeringen ønsker å sidestille vannscooter med båter, og sendte forslaget ut på høring på dagen før dagen, på lille julaften.

Massivt nei til økt vannscootertrafikk

Det ropes et kraftig varsko mot regjeringens vannscooterpolitikk - i dag overrakte 18 organisasjoner et felles opprop til den politiske ledelsen i Klima- og miljødepartementet.

Salaby – i ny drakt og med språkstøtte

I forbindelse med Friluftslivets år i 2015 utviklet Norsk Friluftsliv, Gyld [...]

Hvordan sørge for at alle kan være med?

Når man har en aktivitet eller et arrangement, så ønsker man at alle skal h [...]

Kommunene utnytter ikke spillemidlene godt nok

Til tross for at myndighetene har vektlagt at en større andel av spillemidl [...]

Sliter vi ut naturen vår?

En sterk økning i naturbruk og friluftsliv betyr også mer slitasje og forsøpling. Trolltunga og Prekestolen er ikke unike eksempler.

 • Gapahuk i Nesset

Naturvakt i barnehagen

I forbindelse med vår kampanje om allemannsretten oppfordret vi barnehager [...]

 • vintertelting

Gode tips for vintertelting

Selv om det er mørkt og kaldt ute, så betyr det ikke at man ikke kan ha fine opplevelser i naturen. Vintertelting er en artig opplevelse for både store og små, men det er greit med litt forberedelse.

Naturopplevelser – kurerer slappfisker

Norsk Friluftslivs nye brosjyre viser mange gode resultater som skapes gjen [...]

Myten om den aktive nordmannen må legges død

Forskere forteller at vi er blitt et stillesittende folk. I strid med vårt eget selvbilde, og mange andres oppfattelse av den friske nordmannen, er vi blant de minst aktive i Europa.

Inngår samarbeid med BUA

Norsk Friluftsliv og BUA har inngått en samarbeidsavtale. Den nasjonale for [...]

Rekordår for strandrydding i Norge

Norge er på ryddetoppen i Europa, og med 1 364 ryddeaksjoner er 2016 nok et [...]

Stortinget lover handlingsplan for friluftsliv

I dag ble det klart at Energi- og miljøkomiteen krever at regjeringen følge [...]

 • Barn i naturen

Ingen økt satsing på friluftsliv

Statsbudsjett 2017: - Regjeringen går glipp av milliardgevinster ved å unnl [...]

 • sognsvann

Statsministeren roser organisasjonene

Statsminister Erna Solberg takker alle som var involvert i Friluftslivets u [...]

La deg inspirere til å høste av naturen!

I Norge har vi mange spiselige ville vekster. Allemannsretten gir deg lov til å plukke ville bær, sopp og vekster i naturen.

Naturen er for alle

Du tenker kanskje ikke på søndagsturen din i marka eller på fjellet som en [...]

Lærte bedre med undervisning ute

Siden 2014 har forskere ved Høgskulen i Sogn og Fjordane sett på hvordan øk [...]

 • Nordlysnatt

Se vinnerbildene fra #nattinaturen 2016!

Lørdag 3. september 2016 sov tusenvis av mennesker ute i hager, skoger, på [...]

Brøt ned leirskole-myter

Mange barn med innvandrerbakgrunn opplever at de ikke får dra på leirskole [...]

Statlig sikring av friluftslivsområder

Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommuner inviterte den 14. og 15. sep [...]

Padling og allemannsretten

Allemannsretten sier at du har lov til å ro og padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Husk å spørre eieren hvis du vil legge inntil en privat brygge.

Protest mot nye vannscooterregler

Mer enn 50 kajakker, robåter og små seilbåter samlet seg nylig i Vestfold for å markere motstand mot en ny forskrift, som kan føre til at vannscootere sidestilles med båter.

 • Turute med jentene

Når kan jeg brenne bål?

For at du bokstavelig talt ikke skal brenne deg, kan det være smart å vite litt om hva som gjelder når og hvor.

Vant friluftslivets ildsjelpris 2016

Norsk Friluftsliv gratulerer Ann Marit R. Vikan, klubbrådgiver i Grimstadhø [...]

Naturvakt – forslag til aktivitet for barnehager

Vi i Norsk Friluftsliv jobber for at alle skal kunne bruke naturen og drive [...]

Nei til løypeavgift på Preikestolen

-Vi er særdeles kritisk til forslaget om løypeavgift til Preikestolen. En slik avgift er etter vår oppfatning ikke lovlig, mener Norsk Friluftsliv.

Mer friluftsliv gir gevinst på 80 mrd

Statsminister Erna Solberg fikk overlevert en ny rapport fra Vista Analyse [...]

Røde Kors fikk Hedersprisen

 - Det er mange som får oppleve gleden i friluftsliv gjennom denne organisa [...]

Kulturminister på #nattinaturen

Kulturminister Linda H. Helleland markerte lørdag kveld starten på Frilufts [...]

Inaktiv som har blitt aktiv?

Norsk Friluftsliv etterlyser tidligere inaktive. Vi samler fakta, livserfar [...]

Gratis undervisningsopplegg om allemannsretten for grunnskolen

Gjennom varierte aktiviteter lærer elevene om rettigheter og plikter i natu [...]

 • Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Åtte råd til kunnskapsministeren

Under Arendalsuka fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overlevert åt [...]

Aktivitet kan redusere dødlighet

Fysisk aktivitet kan redusere, eller eliminere, koblingen mellom stillesitt [...]

 • vannscooter

-Feil å sidestille vannscooter med båt

Regjeringen har varslet et forslag om å fjerne vannscooterregelverket - og [...]

NAF markerer Norges fineste friluftsområder

Husker du oppfordringen til kommunene om å kåre sine fineste friluftslivsom [...]

Eventyreren har startet

Onsdag ble Eventyreren Andreas Orset (23) sendt i vei av blant andre klima- [...]

26 forslag til handling i friluftslivet

Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund og Den Norske Turistforenin [...]

Nordmenns deltakelse i friluftslivsaktiviteter fra 1997 til 2007

Levekårsundersøkelsene fra 1997 til 2007 viser at det er færre som går på tur i skogen nå enn på 1970-tallet, og færre unge går fotturer og skiturer.

Norges Seilforbund er nytt medlem

Norges Seilforbund (NSF) ble nylig tatt opp som nytt medlem i Norsk Friluft [...]

Gi en friluftsmilliard til folkehelse!

To resolusjoner ble vedtatt på årsmøtet i Norsk Friluftsliv 12. mai. "Gi na [...]

Nytt medlem: Norges Røde Kors

Norges Røde Kors ble sammen med Norges Seilforbund tatt opp som nye medlemm [...]

Erling Lae blir ny styreleder

Erling Lae tar over som styreleder i Norsk Friluftsliv etter Dag Kaas. Det [...]

Konferanse: Nettverksbygging og flerkulturelt friluftsliv 2016

Norsk Friluftsliv inviterte til konferansen "Nettverksbygging og flerkultur [...]

Flere er med i organisert friluftsliv

Friluftslivet vokser: De nasjonale friluftslivsorganisasjonene har nå passe [...]

Mer spillemidler til friluftsliv

Kulturminister Linda Helleland møtte representanter fra idretten og friluft [...]

Prøv friluftsliv langs kysten

Hva med å leie et sjøhus, en losbu eller bo i et fyr? «Kystled» er et nettv [...]

 • Nordisk møte i Oslo

Nordisk møte om friluftsliv i Oslo

Ungdommen stod i sentrum da det første av fire planlagte arbeidsmøter mello [...]

 • Vassfaret

Fylkespolitikere vil stoppe hytteby

Norsk Friluftsliv roser fylkespolitikerne i Buskerud, som har fremmet innsi [...]

Bålforbud fra 15. april – 15. sept

Norsk Friluftsliv minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. a [...]

Sammen om naturvennlig energi

Fremtidens energipolitikk må ta hensyn til naturen. Det krever Norsk Friluf [...]

Vinner av Årets Turbilde 2016

Vinner av Årets Nordiske Turbilde er Jan Ronald Olsen fra Olderdalen i Nord [...]

Vassfaret blir gigantisk hytteby

1800 hytter skal bygges i Vassfaret, noe som får natur- og friluftslivsorga [...]

Årsmøtet 2015

Årsmøtet for 2015 ble avholdt 7.mai 2015 på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy [...]

Tonje er Årets Villmarking 2016

Tidligere ambassadør for Friluftslivets år 2015 Tonje Helene Blomseth tok i [...]

 • Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Greit med tur-mas fra foreldre

Har du prøvd å få med barn på tur som heller vil gjøre noe annet? I så fall [...]

1 av 4 foreldre var mer ute

1 av 4 norske foreldre var mer ute på tur med barna sine i Friluftslivets å [...]

Ny stortingsmelding om friluftsliv

Regjeringen ønsker at flere skal drive med friluftsliv og vil åpne for fler [...]

Framtidas friluftsliv – uten snø?

Hva skjer med friluftsliv, skiidrett og reiseliv dersom snøen forsvinner i [...]

Ny gruppe for flerkulturelt friluftsliv

Norsk Friluftsliv har satt i gang en rådgivende gruppe for flerkulturelt fr [...]

Andreas er Eventyreren

Andreas Orset (23) fra Ski er Norges nye «Eventyrer»! Han vant foran 1030 s [...]

60 kommuner har kartlagt friluftsliv

– Ved å kartlegge og verdsette friluftsområdene får kommunen bedre oversikt [...]

6 av 10 vil ta flyktninger med på tur

Norge stiller opp: 2,5 millioner nordmenn mellom 16 og 79 år er positive ti [...]

Nye fjellvettregler

Fjellvettreglene er oppgradert for første gang på over 60 år. De nye reglene gir mer ansvar til den enkelte og flytter fjellvettet fra ryggsekken til hodet.

 • padling

Prosjektet «Friluftsliv i Norden»

Et nytt nordisk samarbeidsprosjekt skal finne ut mer om friluftsliv, og hvo [...]

Ferdsel i friluft – ny brosjyre

Norsk Friluftsliv har sammen med flere andre organisasjoner utarbeidet brosjyren «Tilrettelegging for ferdsel», der målet er å veilede organisasjoner, grunneiere og andre som legger til rette for friluftsliv.

Bør lovfeste rett til leirskole

Norsk Friluftsliv ønsker en skole som bruker friluftsliv/uteskole som lærin [...]

Norsk natur skal være gratis

Lykken er et skispor å gå i – helt til du møter skiltet: «Betaling for bruk av skiløype kr 50 per person. Stikkprøvekontroller utføres».

Den stygge naturen

Vi er helt avhengige av velfungerende natur over tid, selv om den kan være [...]

 • Lasse Heimdal

Ulovlig krav om betaling i skiløyper

Norsk Friluftsliv reagerer kraftig på at det flere steder i landet nå kreves betaling for at folk skal få bruke skiløyper med kunstsnø i utmark.

Støtter endring i markaloven

Norsk Friluftsliv støtter Klima- og miljødepartementets forslag til endring [...]

Innspill til energimeldingen

En ny Stortingsmelding om norsk energipolitikk må ta et helhetlig grep som [...]

Seier nei til fleire maskiner i fjella

Norsk Friluftsliv seier nei til innføring av såkalla "Catskiing". - Vi ønskjer ikkje meir motorisert ferdsel i norsk natur og går difor sterkt imot begge alternativa som skisserast for ei opning for «catskiing», meiner Norsk Friluftsliv.

Allemannsretten inn i grunnloven?

Årets «julegave» til friluftslivet: Friluftslivets organisasjoner jubler ov [...]

Jubel over Stortingets støtte

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget har behandlet regjeringens budsjettf [...]

Ber om snarlig vann-møte

Sabima, Norsk Friluftsliv, NJFF, WWF Norge, DNT og Naturvernforbundet ber K [...]

Fleire søker momskompensasjon

Meir enn 20 000 frivillige lag og organisasjonar får utbetalt momskompensas [...]

Svartisen blir isbiter i de rikes glass

NRK.no melder at selskapet Svaice skal hente ut is fra Svartisen i Meløy, f [...]

Årets friluftslivskommune LIER!

Lier kommune er kåret til Norges beste friluftslivskommune i 2015, foran St [...]

Klager Norge inn for ESA

Norske myndigheter har vernet om uhemmet vekst i oppdrettsnæringen gjennom [...]

Snøscooter – ikke på vann

Fylkesmannen i Finnmark skriver i et brev til alle kommuner i fylket at Miljødirektoratet må søkes om tillatelse ved kjøring av snøscooter på vann.

Viktig løft for friluftslivet

Norsk Friluftsliv er lettet etter at Venstre, med støtte fra Krf, kjempet f [...]

Arbeiderpartiet vil styrke friluftslivet

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett som ble presentert i dag, er d [...]

Kutter støtte til frivilligheten

Norge setter ny rekord i helsekostnader - men kutter i støtten til frivilli [...]

9 millimeter sykkelvei pr innbygger

Statens milliardsatsing på sykkelveier langs riksveier i 2016 gir bare 49 k [...]

Nær en million mer ute i 2015

Mer aktivitet: Friluftslivets år har så langt i år gitt 22 prosent «mer fri [...]

Evenes, Lier og Stavanger

Tre kommuner står igjen i finalen i kåringen av «Årets friluftslivskommune [...]

Flere nordmenn fisker

Siden 1990-tallet har sportsfisket tapt terreng i forhold til andre fritidsaktiviteter. Nå har trenden snudd.

Ikke brems friluftslivet nå!

Friluftslivet år 2015 har fått mange nye organisasjoner til å bidra med fri [...]

Folkehelsekonferansen 2015

Årets folkehelsekonferanse gikk av stabelen 26. og 27. oktober i Oslo, og h [...]

Via ferrata – lover og regler?

Norsk Friluftsliv har registrert en sterk øking i interessen for etablering [...]

Bråstopp for friluftslivets år

På tross av løfter om videreføring av satsing på friluftslivet, viser forslaget til statsbudsjett 2016 at støtte til friluftslivsaktivitet går kraftig ned neste år.

Politikere støtter friluftslivet

Rundt 100 av politikere som deltok på den nasjonale #nattinaturen-kampanjen [...]

Skogen – en viktig arena

Skogen er sannsynligvis vår viktigste arena for friluftslivet, og Norsk Fri [...]

Aktivitetssoner i marka

I dag behandler det sittende bystyret som en av sine siste saker forslaget [...]

Friluftslivet vokser

Tallet på nye medlemmer i friluftslivsorganisasjonene i Norge økte med nærm [...]

 • Torhild Melheim Strand

Slik ble natten for politikerne

Rundt 1250 politikere fra alle landet fylker ble med da vi oppfordret hele [...]

 • Ulf Silvander

Svenskene satser mer på friluftsliv

Sveriges regjering gir budsjettløft til friluftslivet: Den svenske regjerin [...]

Krever satsing på natur og friluftsliv

Det norske kommunekartet har skiftet farger. Velgerne har satt større fokus [...]

90 000 byttet tvkveld med telt

Natt til søndag var norske skoger, fjell og hager fulle av sovende mennesker.

Konferanse om velferdsteknologi

Her kan du se foredragene fra konferansen «Aktiv hverdag med velferdsteknol [...]

Friluftslivets dag på Sognsvann

Er du i Oslo 6. september? Den 6. september arrangeres Friluftslivets dag 2 [...]

Her er Årets Ildsjel 2015!

Det ble Inger Maria Sjøberg fra Valnesfjorden i Fauske som ble Årets ildsje [...]

#mittfriluftsliv|Liv Kari Eskeland

- Naturen gir energi og livsglede! Inviter med ein venn neste gong du skal ut, det bidreg til at enda fleire oppdagar gleden ved å vere ute i naturen, meiner Liv Kari Eskeland.

#mittfriluftsliv|Masud Gharahkhani

Masud Gharahkhani (32) er ordførerkandidat for AP i Drammen, og han skal so [...]

800 politikere skal sove ute

Norske politikere er invitert til å ta en natt i naturen i september – og d [...]

Sov ute 5. september!

Ta en natt i naturen - og hjelp oss å sette ny rekord! Vi feirer Friluftslivets år – får vi med oss 50. 000 til å sove ute lørdag 5. september?

#mittfriluftsliv|Vigdis Guleng

Vigdis Guleng (57) er SV-politiker i Hammerfest kommune, og en av mange hun [...]

#mittfriluftsliv|Lozan Balisany

Lozan Balisany (23) er andrekandidat for Arbeiderpartiet ved kommunevalget [...]

#mittfriluftsliv|Yngve Brox

Yngve Brox (45) er Høyres ordførerkandidat i Trondheim, og han skal sove ut [...]

#mittfriluftsliv|Frank V. Eriksen

Frank Vigart Eriksen (35) håper å kapre en plass i bystyret i Sarpsborg i Ø [...]

#mittfriluftsliv|Sigrun Prestbakmo

Sigrun Wiggen Prestbakmo (42) er ordfører i Salangen kommune i Troms og rep [...]

#mittfriluftsliv|Marianne G. Hansen

Høyrepolitiker Marianne Grimstad Hansen er ordførerkandidat i Sørum kommune [...]

123 Friluftslivets år kommuner!

Porsgrunn kommune i Telemark  har gjort vedtak om å bli en Friluftslivets å [...]

Statkraft stanser vindkraftsatsing

Statkraft stanser vindkraftsatsing i Norden. - Det vil gi færre naturkonfli [...]

Årets friluftslivskommune 2015?

Friluftsrådenes Landsforbund (FL) og Norsk Friluftsliv inviterer  alle komm [...]

Ny organisering av FNF

Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) ble 7. mai etablert som en egen virkso [...]

Snøscooter-ja i Stortinget

- Vi er rystet over at Stortinget i dag åpner for motorisert lek med snøscooter i norsk natur. Alle i Norge som er glad i natur og friluftsliv bør være meget bekymret for framtiden, mener Norsk Friluftsliv.

Setter pris på naturen i Oslo

Naturområdene i Oslo er verdt milliarder av kroner, i følge norske forskere [...]

Uforsvarlig lovendring

Sp sørget i dag for at regjeringen får flertall for at kommunene kan etablere løyper for fornøyelseskjøring med snøscooter. -Det er både uforsvarlig og uforståelig at det nå innføres motorsport i norsk natur.

Danmark får nasjonal friluftspolitikk

Danskenes friluftsliv er en milliardindustri som skaper tusenvis av arbeids [...]

Årets hederspris til Speiderne

Norges Speiderforbund og Norges KFUK-KFUM speidere mottar Friluftslivets he [...]

Frislippsministeriet

Hvorfor er snøskuter-saken så viktig for regjeringskollegiet, inkludert klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft, at sunn skepsis til forslaget feies til side, spør Dag O. Hessen.

Undersøkelser om snøskuter

Det er gjort en rekke nasjonale meningsmålinger med tema motorferdsel og snøskuterkjøring mellom 2009-2015. Norsk Friluftsliv har laget en oversikt over hovedfunn i den enkelte undersøkelse.

 • Alt-Tekst

2 av 3 vil ikke ha fornøyelseskjøring

2 av 3 mener snøscooteren kun bør brukes til nyttekjøring – ikke morokjørin [...]

Se grønt – bli frisk!

Vi blir friskere av grønn utsikt: - Bare det å se ut på grønne områder hjel [...]

Vinner av Årets Turbilde 2015

Vinner av Årets Nordisk Turbilde er Henrik Strømstad fra Lørenskog. Han gik [...]

Mange på ski i vinter

Halvparten av alle nordmenn skal på ski: Nordmenn er ikke født med ski på b [...]

 • vann

Frykter vannscooterfrislipp

I 2013 ble det tillatt å bruke vannscootere i Norge.  Nå er evalueringen av regelverket for bruk av vannscooter klar, og den samlede vurderingen fra Vista Analyse er at regelverket ikke fungerer fullt ut etter hensikten.

Ansvarlig bruk av natur

Vi etterlyser politikk for ansvarlig bruk av norsk natur: Det er ytterlighe [...]

Strider mot Grunnloven

Ny snøscooterlov strider mot Grunnloven: Regjeringens lovforslag som vil ti [...]

Lytt til folket!

Det norske folk ønsker ikke snøscooterne ut i naturen – det er de tydelige  [...]

Forskning i friluft 2015

Ny kunnskap om friluftsliv: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet kon [...]

Friluftsområder får pris

Frognerparken, Den grønne akse i Bergen og Strandpromenaden i Kristiansand [...]

Nei til nedsalg av Statskog

Regjeringen skal selge en million mål myr, skog og fjell til private interesser – til tross for at 74 prosent av Norges befolkning ikke støtter privatiseringen, i følge en undersøkelse NJFF har gjort. 

Pangstart for Friluftslivets år

Friluftslivets år 2015 fikk en fantastisk start 13. januar - over hele land [...]

213 ordførere sov ute!

Friluftslivets år 2015 åpnet 13. januar, med over 100 arrangementer som gik [...]

37 prosent vil være mer ute

Mange har planer om å tilbringe mer tid utendørs i 2015, som er Friluftsliv [...]

Alt om snøskuterforsøket

Alt om regjeringens snøskuterforsøk: Regjeringen besluttet 19. juni å avvikle den omstridte forsøksordningen, og gå i gang med en lovprosess. 

Om Finnmarksloven

Denne brosjyren gir en orientering om loven til alle husstander i Finnmark, [...]

Sier nei til ny snøscooterlov

 I et opprop ber en rekke profilerte frilufts, idretts og naturfolk Stortinget om å stoppe lovforslaget fra regjeringen, som vil åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter i norsk natur.

Ber stortinget stanse ny lov

Et lovforslag som vil åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter ble i dag oversendt Stortinget for behandling. Norsk Friluftsliv mener lovforslaget er en feil utvikling i bruken av norsk natur. 

Kan doble snøscootertrafikken

Regjeringens lovforslag om snøskutere kan nær doble snøskutertrafikken i løpet av åtte år, og vil gjøre det vanskelig å ivareta friluftslivet. Det viser en fersk rapport fra Vista Analyse.

Regjeringen på kollisjonskurs

Regjeringen er på kollisjonskurs med egne velgere. En ny undersøkelse viser at det ikke er flertall for å åpne for fornøyelseskjøring med snøscootere blant velgerne i noen norske partier.

Ap best på folkehelse

30 prosent av alle velgerne mener Arbeiderpartiet er best på å fremme folkehelse. Arbeiderpartiet er også partiet med størst tillit blant egne velgere til partiets folkehelsepolitikk, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Norsk Friluftsliv.

Natt i naturen 13. januar

13-14 januar er den offisielle åpningen av det nasjonale Friluftslivets år [...]

Ap satser mest på friluftsliv

Arbeiderpartiet vil øke støtten til frivillige organisasjoner og friluftsli [...]

Venstre satser på friluftsliv

Mer gang- og sykkelveier, skogvern, villaks og vannforvaltning er noen av V [...]

Vi kan vinne 406 000 leveår

Helsedirektoratet har i sin rapport "Kunnskapsgrunnlag fysisk aktivitet" (2 [...]

Flere ut på tur = penger i kassa

Vi vet det godt - aktivitet i naturen er medisin både for kropp og sjel. Po [...]

Sykkelpris til Aftenposten

Syklistenes Landsforbund belønnet Aftenpostens «Sykkelpatruljen» med Sykkel [...]

Politiet frykter ulovlig kjøring

-Vi er glad for at Politidirektoratet og Økokrim er bekymret over regjeringens foreslåtte lovendring for fornøyelseskjøring med snøscooter.

Friluftslivets idékatalog

Danmark: Friluftslivets idékatalog - 125 forslag fra ni netværk: Naturstyre [...]

Friluftsliv i Norge anno 2014

Friluftsliv i Norge anno 2014 – status og utfordringer: En ny, viktig rappo [...]

Friluftsliv gir milliardomsetning

En ny dansk rapport avdekker at det danske friluftslivet omsetter for 29 mi [...]

Kunnskapsgrunnlag fysisk aktivitet

Helsedirektoratets innspill til departementets (HOD) videre arbeid for økt [...]

Hva er et år verdt?

Hva er et år med god livskvalitet verdt? Ved planlegging av folkehelsetilta [...]

Et statsbudsjett for friluftslivet?

Regjeringen sikrer langt på vei midler til gjennomføring av Friluftslivets [...]

 • skuter

Nei til vannscootere

Norsk Friluftsliv mener det er viktig å begrense motorisert ferdsel i naturen så mye som mulig, og har jobbet sterkt for dette over lang tid.

Søndagstur forlenger livet

Hagearbeid og søndagstur forlenger livet: Forskerne Ingar Holme fra og Sigm [...]

Arrangement i November

Her finner du mer informasjon om våre aktuelle prosjekter; Sahara Forest Pr [...]

Bør trekke verneforslag

DNT Oslo og Omegn, Skiforeningen, Norges Skiforbund, Oslo Idrettskrets, Nor [...]

54k kr. per innbygger

Norge bruker 54 000 kroner pr innbygger på å gjøre oss friske. Helse- og om [...]

54 000 kroner pr innbygger

Helse- og omsorgsdepartementets budsjettforslag for 2014, som ble presenter [...]

28 organisasjoner sier nei

28 organisasjoner sier nei til ny snøscooterlov: Regjeringen vil åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter - uten å ha innhentet nok kunnskap om konsekvensene.

Flere snøscootere gir flere skader

Antall skader øker med antall snøscootere: Et eventuelt frislipp av snøscooterkjøring vil ha stor effekt på forekomst av skader og ulykker i fjellet, skriver Elisabeth Jeppesen og Torben Wisborg ved Ullevål sykehus.

Fullfinansier Friluftslivets år!

Friluftslivets år 2015 mangler per i dag 11 millioner til gjennomføring – o [...]

Friluftsliv i nærmiljøet viktig

-Det fine med friluftsliv er at alle kan gjøre det. Å rusle en tur i nærmil [...]

Energiutbygging

Norge er en stor produsent av energi, og vår storslåtte natur gjør oss tiln [...]

Friluftslivets ildsjel 2014

Fem personer var med i finalen i den nasjonale ildsjelkåringen, og vinneren [...]

Fikk hedersprisen 2014

Øystein Dahle var oljedirektør, men har de siste 20 årene viet livet til å [...]

Presentasjoner fra arbeidsmøte 19. august

Tirsdag 19. august arrangerte Norsk Friluftsliv og Den Norske Turistforenin [...]

Her er vår nye logo!

I 25 år har «Friluftslivets fellesorganisasjon» kjempet for bevaring av nat [...]

Regjeringen avlyser snøscooterforsøket

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft opplyste Stortinget i kveld at regjeringen umiddelbart avlyser forsøket med fornøyelsesløyper for snøscooter.

Vurderer søksmål mot regjeringen

I dag avga Energi- og miljøkomiteen på Stortinget sin innstilling til forsl [...]

Snøscooterforsøket utenfor loven

Regjeringens forsøksordning for snøskuterkjøring bryter med forsøksloven. Det slår Sivilombudsmannen fast i svaret på klagen fra DNT, Norsk Friluftsliv og Virke.

Fysisk aktivitet i nærmiljøet

"Helserådet" nr. 10/14 var et spesialnummer om fysisk aktivitet i nærmiljøe [...]

7800 nye uføre

7800 nye uføre - Norsk Friluftsliv krever omfattende omlegging av helsepoli [...]

Velfortjent støypris

Norsk forening mot støy sin «Verstingpris» som kilde til uønsket støy,  ble [...]

Ta ut velferdsgevinsten!

Den beregnede velferdsgevinsten ved fysisk aktivitet er mer verdifull enn o [...]

«Den alternative helsekonferansen»

Den alternative helsekonferansen ble avholdt på Pressesenteret i Holmenkoll [...]

Et farvel til friluftslivet?

Et farvel til friluftslivet slik vi kjenner det? Den storstilte prøveordningen for fri snøscooterkjøring er lite annet enn en uhjemlet, irreversibel snikinnføring av en lovendring utenom Stortinget.

Viktig å unngå stillesitting

Helsedirektoratet har lansert nye anbefalinger for fysisk aktivitet og stil [...]

Informasjonsmøte 19.mars

Nasjonale organisasjoner er invitert til et felles informasjonsmøte om Fril [...]

Regjeringen i en ring av forsvar

Først nektet Klima og miljøminister Tine Sundtoft FRIFO og DNT innsyn i dokumentene vedrørende regjeringens forsøk med rekreasjonsløyper for snøskuter.

Fri ferdsel i alpinbakker

Høyesterett slår fast at det er fri ferdsel i alpinbakkene ved Hovden Alpinsenter, samtidig som det blir dyrere heiskort for skiskole.

Levende stillhet

"Stillhetens ambassadører lager ikke bråk. Kampen for frihet er redusert ti [...]

Legg om folkehelsepolitikken!

Krever omfattende omlegging av folkehelsepolitikken: Helsedirektoratet har [...]

Ikke verdsatt høyt nok

FRIFO mener at verdien av natur- og friluftslivsområder i altfor liten grad [...]

Sivilombudsmannen åpner sak

Sivilombudsmannen har besluttet å undersøke regjeringens utvidelse av forsøksordningen for snøskuterkjøring til 105 kommuner. Bakgrunnen er klagen FRIFO, VIRKE og DNT sendte Sivilombudsmannen 25. november.

– Ingen hindring

Naturmangfoldloven ingen hindring: Verken Jon Sandnes fra Byggenæringens La [...]

Snøskuterforsøkene er udemokratiske

FRIFO, sportsbransjen og en rekke andre organisasjoner krever at forsøksprosjektet med snøskuterkjøring i utmark stoppes, og at det startes en reell demokratisk prosess rundt ordningene for motorferdsel i utmark.

Ja til stille natur!

Friluftslivets fellesorganisasjon, Turistforeningen og Virke har sendt felles klage til Sivilombudsmannen.

Arealkampen står nå

Hubroer, kjuker, våtmarksområder, gammelskog og friluftsormåder kan og bør [...]

Klima- og miljøvernministeren skuffer og provoserer

FRIFO reagerer på at Miljøverndepartementet etter FRIFOs oppfatning misbruk [...]

Kritisk til planting som tiltak

I rapporten "Planting av skog på nye arealer som klimatiltak" konkluderes d [...]

Behov for økte ressurser til vannforvaltning

Norsk Friluftsliv har sammen med flere andre organisasjoner sendt brev til [...]

Årets turbilde 2014

Hvert år inviterer magasinet Natur&Foto til Nordens største naturfotoko [...]

«Friluftsliv for alle» på NRK

Arrangementet "Friluftsliv for alle" på Stenberg i Vestre Toten ble sendt p [...]

Ikke svenske tilstander med snøscooter

Regjeringen vil ha lokal forvaltning av motorferdsel, men samtidig vil vi ha på plass et strengt nasjonalt regelverk som ivaretar friluftslivets og naturens interesser. Det skal ikke bli svenske tilstander i Norge.

Miljøbudsjett – mer folkehelse!

Det er mange positive elementer for friluftslivet i forslaget til statsbuds [...]

Vi ønsker oss en friluftslivsminister!

Tine Sundtoft (H) ble i dag innsatt som ny klima- og miljøvernminister. FRI [...]

Regjeringeserklæringen utfordrer

Regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet utfordrer friluftsliv [...]

Takk for samarbeidet!

I forbindelse med FRIFO styrets møte i Son 5-6 oktober benyttet styret anle [...]

Fortsatt vannsamarbeid

Norsk Friluftsliv, SABIMA og SRN er enige om å fortsette samarbeidet om opp [...]

Brann i livets bibliotek

De siste femti årene har vi mennesker ødelagt svært mye av vår naturrikdom. [...]

Frykter for adgangen

  Frykter for allmennhetens adgang til jakt og fiske i Finnmark: Norge [...]

Fikk milliardsjekk fra friluftslivet

Regjeringsforhandlerne fikk milliardsjekk fra friluftslivet: Sanner takket [...]

Krever tiltak for friluftslivet

- Nå håper vi på en regjering som vil handle, sier Norsk Friluftslivs styre [...]

Snøscooterløyper tilfører ikkje reiselivet positiv verdiskaping

Dette var ein av Lom kommunes konklusjonar då dei vurderte å søke å få være med på den nye forsøksordninga for rekreasjonsløyper for snøscooter.

Ufornuftig med lovendring

DNT og Norsk Friluftsliv mener det er underlig av Høyre å be om en evaluering av erfaringene fra rekreasjonsløyper i syv kommuner, og samtidig varsle at de vil endre loven - FØR resultatene fra evalueringen er klare.

Erna svarer miljø- og friluftslivsorganisasjonene

I et brev fra Erna Solberg 6.9. bekrefter hun at Høyre vil støtte opp om Na [...]

Vil Erna svekke naturmangfoldloven?

Norsk Friluftsliv, DNT, WWF og Naturvernforbundet har sendt tre spørsmål ti [...]

Ikke kjøp hytte her!

105 kommuner har innen fristen søkt Miljøverndepartementet om å få åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter. 

Terningkast 6 til friluftsstrategi

Generalsekretær i FRIFO, Lasse Heimdal, gir regjeringens friluftsstrategi t [...]

Terningkast til partiene

Friluftsrådenes Landsforbund har gitt partiene terningkast for hvordan de h [...]

Velkommen til en vill uke!

Friluftslivets uke er Norges største friluftslivsarrangement som i 20 år ha [...]

Nasjonal strategi for friluftsliv

Regjeringen vil at flere skal drive med aktivt friluftsliv, og har lansert [...]

Hva mener politikere om friluftsliv?

FRIFO har i sommer spurt en rekke politikere om hva de mener om friluftsliv [...]

Hvor ble det av vannsatsingen?

I en kronikk i Bergens Tidende kritiserer en rekke organisajsoner, herunder [...]

NRK og Maj Britt kommer

NRK og Maj Britt kommer til prisutdelinger på Raufoss 25. august: Det blir [...]

Hederspris til Arne Nævra

Fotografen og naturfilmskaperen Arne Nævra er tildelt norsk friluftslivs me [...]

Làhko nasjonalpark

Làhko nasjonalpark ble åpnet av friluftsminister Bård Vegard Solhjell i str [...]

– Ikke ta den for gitt

Din rett til å ferdes fritt og bruke naturen er stadig i konkurranse med pr [...]

Stem på friluftslivets ildsjeler

Hvem skal bli årets ildsjel?   Friluftslivets Ildsjelpris deles ut for førs [...]

Bekymret for allmennheten

Norsk Friluftsliv er bekymret for allmennhetens interesser når det gjelder [...]

Færre parker truer folkehelsen

Når grøntområdene blir borte, mister vi steder å være fysisk aktive. Tapet [...]

Informasjonsrådgiver og prosjektleder tilsatt for Friluftslivets år 2015

Karoline Sandborg og Johanna Ring Solberg er ansatt som informasjonsrådgive [...]

Vil ikke bruke mer penger på friluftsliv

- Frivillighet er noe du gjør «fri og villig», så hvis dette igjen blir en [...]

Ingen løfter til friluftslivet

- Midla til friluftsliv har auka frå 2008 med over 60% til 153 mill i 2013. [...]

Lettere å telte i strandsonen

Miljødirektoratet foreslår å gjøre det lettere å telte i strandsonen, men ikke over hele landet. Dette skjer i et forslag til forskrift til friluftsloven.

Fikk pris for grøntområder

Kvalitetsmerke for grønne områder: Den grønne akse i Bergen og Strandpromen [...]

Sykling, fisking og langrenn drar nordmenn ut av huset!

Overraskende nok slår fisking antatt storidretter som løping og alpint, og [...]

«Full støtte til friluftslivet på Stortinget»

Stortinget gjorde i går kveld et uvanlig og hyggelig vedtak under debatten [...]

 • skuter

Vannscooterforbud opphevet

Regjeringen har i dag vedtatt å oppheve forbudet mot bruk av vannscootere. Bruk av vannscootere blir tillatt så lenge man holder seg minst 400 meter fra land i sjø, og 500 meter fra land i ferskvann.

Frivilligheten spurte partiene

For første gang arrangerte Frivillighet Norge en spørretime med Stortingspo [...]

Ny generalsekretær i DNT

Fra 1. september blir Nils Øveraas ny generalsekretær for Norges største fr [...]

Rune Gjøs blir sykkeldirektør

Rune Gjøs har takket ja til tilbudet om å bli sykkeldirektør i Oslo kommune [...]

2015 blir Friluftslivets år

Miljøverndepartementet går inn for et Friluftslivets år i 2015.   Dett [...]

Krever handling av Solhjell

I et brev til miljøvernminister Bård Vegard Solhjell krever organisasjonene [...]

Ber om større fokus på friluftsliv

Stortingsmelding 35 (2012-2013) "Framtid med fotfeste", skal danne grunnlag [...]

EU-kritikk av vannforvaltning

EFTAs overvåkningsorgan, ESA, retter i et brev til MD sterk kritikk mot nor [...]

Gir støvklut til folkehelsemelding

Stortingsmelding 34 (2012-2013) "God helse - felles ansvar", gir friluftsli [...]

Nitimen feirer FRIFO

I dag ble medlemsveksten i FRIFOs organisasjoner feiret med "tur-marsipanka [...]

Medlemsrekord i friluftslivet

Stadig flere melder seg inn i en friluftslivsorganisasjon.   Ferske ta [...]

Dag Kaas fortsetter som styreleder

Dag Kaas ble gjenvalgt som styreleder i FRIFO på årsmøtet 7. mai.   So [...]

Marker Friluftslivets uke

I forbindelse med Verdens aktivitetsdag 10 mai inviterer FRIFO Erna og Jens [...]

Friluftsnettverk med ny folder

Det nordiske friluftsnettverket har gitt ut en ny strategi/informasjonsfold [...]

Årets turbilde 2013

Gode turbilder er viktig for å fremme interessen for natur og friluftsliv. [...]

 • vannscooter

Ber om restriktiv forskrift

Stillhet og naturens egne lyder er en viktig kvalitet i naturen som gjør at mange oppsøker sjøen. Jo tettere vi bor, jo viktigere er det å bevare områder med disse kvalitetene.

8,2 milliarder til sykkelveier

12. april la regjeringen fram "Nasjonal transportplan 2014-23" og lovet 820 [...]

Vern Gudbrandsdalslågen

I et nylig møte i MD understreket natur- og friluftslivsorganisasjoner sin [...]

Verdens vanndag

2013 er det året da vann står i fokus.   FN har utpekt 2013 som året f [...]

Skogsvernkrav til regjeringen

Til tross for en nesten dobling av skogvern- budsjettet i år, mangler MD pe [...]

Høring om momskompensasjon

Kulturdepartementet har i dag sendt et forslag til endringer i forskrift om [...]

Opprop om motorferdsel

Friluftslivets fellesorganisasjon og fire andre tunge aktører innen frilufts-Norge går i bresjen for et opprop om motorisert ferdsel i utmark.

Friluftslivet – vinner frem

Friluftslivet har under behandlingen av Idrettsmeldingen styrket sin posisj [...]

Nordmenn + tur = sant

Majoriteten av nordmenn foretrekker å gå på tur når de skal være fysisk akt [...]

Hvem er friluftslivets største ildsjel?

Kjenner du  noen som fortjener Friluftslivets ildsjelpris?   Send inn [...]

Bli like ivrige som danskene!

- Det er fullt mulig å øke sykkeltrafikken, og det er inspirerende med doku [...]

Motorferdsel i utmark

"Det kan vise seg å være mer verdifullt for turistvirksomhet i Norge at det [...]

Støre vil ta ansvar for forebygging

Mange sektorer må bidra, men hvem skal ta det koordinerende ansvaret for fy [...]

Fjellskikkprisen 2013

Kjenner du personer, grupper, eller organisasjoner som har utmerket seg ell [...]

Vil trimme, hvis legen sier det

Halvparten av oss sier at vi vil bli mer fysisk aktive, hvis rådet kommer f [...]

Flere opplysninger til ESA-klagen

I et brev til EFTA kommer WWW, Naturvernforbundet, LVK, Norske Lakseelver, [...]

Friluftsliv er norsk kultur

Så har altså Aftenpostens lesere talt: Etter 17.000 stemmer har avisen konk [...]

Vi svetter mer enn før

Nordmenn er ikke så inaktive som mange tror, og tur eller trening i naturen [...]

Trussel mot natur- og friluftsliv

Politiske partier, snøskuterimportører og skuterklubber kjemper nå aktivt f [...]

Kritisk innspill til NVE om revisjoner

I et brev til NVE gir SRN, FRIFO og SABIMA klart uttrykk for sin kritiske h [...]

Friluftslivet er for alle

Friluftslivet har en unik posisjon i forhold til rekruttering fra alle samf [...]

Helsevesenet må evne å forebygge

Vi trenger et helsevesen som ikke bare er gode på reparasjon, men som i stø [...]

Tilbakekaller 3000 kart

Kartprodusenten Nordeca trekker tilbake ti kart, blant annet over Bergen og [...]

Green Space Award til Frognerparken

Torsdag 22. november fikk Frognerparken med Vigelandsanlegget den nordiske [...]

Frognerparken får nordisk pris

Nord -Europas best besøkte parkanlegg, Frognerparken med Vigelandsanlegget, [...]

Regjeringen slår sammen DN og KLIF

Regjeringen har vedtatt å slå sammen Direktoratet for naturforvaltning (DN) [...]

Asakskogen æresmedlem i NJFF

Trond Asakskogen ble utnevnt til æresmedlem i NJFF på forbundets landsmøte  [...]

Viktig å tilrettelegge for turstier i naturen

Tilrettelegging av turstier har en grunnleggende betydning for menneskers o [...]

Planløs bit for bit-nedbygging

 - Dagens lovverk sikrer ikke en helhetlig forvaltning av norske utmarksomr [...]

Idrett og friluftsliv vil samarbeide om folkehelse

Friluftsliv og idrett må ikke settes opp mot hverandre som motsetninger når [...]

Løftet friluftslivet med 20 mill

Regjeringen har foreslått å øke tilskudd til friluftsliv med 20 mill på bud [...]

Budsjettet gjør ikke folk mindre syke

- Det er få spor i statsbudsjettet som tyder på at nordmenn vil bli mindre [...]

Fotballbaner bidrar ikke til folkehelse

- Fotballbaner og idrettshaller bidrar nesten ikke til folkehelse sammenlig [...]

Kroppsøvingsfaget – en skandale

Slik karakteriserer 17 år gamle Daniel Holmedal kroppsøvingsfaget i dagens [...]

Finsefondets miljøstipend til FRIFO

Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO) ble nylig tildelt Finsefondets mi [...]

Krever stans i prosjekter med grønne sertifikater

Norsk Friluftsliv (tidligere Friluftslivets fellesorganisasjon FRIFO) kreve [...]

Nytt tilbud i friluftsfag

Knut Hamsuns videregående skole i Nordland har fått klarsignal til å utvikl [...]

Miljøpris til FNF Oppland

FNF i Oppland mottok Miljøprisen Oppland på Lena lørdag 8. september. Samar [...]

Vil satse på nærmiljøhytter

Vil satse på kystled- og nærmiljøhytter: Stortingsrepresentant Line Henriet [...]

Støtter krav til bedre svømmeopplæring

Stortingspolitiker Line Henriette H Hjemdal (KrF) har sammen med FRIFO besø [...]

Friluftspris til Olav Thon

Den kjente hotell- og eiendomsutvikleren - og friluftslivsentusiasten Olav [...]

Ber om mer penger til skogvern

En rekke organisasjoner for skogeiere, industri, miljøvern og friluftsliv, [...]

Siri Meland ny friluftspolitisk rådgiver

Siri Meland (47) er ansatt i FRIFO som friluftspolitisk rådgiver. Hun komme [...]

Misfornøyd med svar fra MD

Det er fortsatt strid om norsk vannforvaltning, og om miljøforvaltningen i [...]

Energimål snart nådd

Tall fra Norge og Sverige om tildelte konsesjoner til vann- og vindkraftanl [...]