Nyhetsarkiv 2017-05-19T08:59:30+00:00

NYHETSARKIV

Her finner du en oversikt over alle våre nyhetssaker:

Friluftslivets sommerfest på Sognsvann

Sommeren er høytid for friluftsliv, og det feirer Norsk Friluftsliv med en friluftslivsfest på Sognsvann 24. juli.

Tar du sommerens fineste bilde? Vinn en Primus!

For å feire den norske sommeren, naturen og friluftslivet, arrangerer Norsk Friluftsliv en fotokonkurranse med allemannsretten i fokus!

 • klatring

Morsomme og billige sommeraktiviteter med barn

Sommerferien er en perfekt tid for å finne på morsomme ting ute sammen med barna. Her får dere gode tips til aktiviteter som verken krever mye penger eller lang reisevei.

 • ute

Å komme seg ut gjør deg friskere

De fleste av oss har erfart at vi føler oss bedre både i kropp og sinn av å være i grønne omgivelser. - Naturen er den beste medisinen vi har, mener generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

 • hengekoye

Hengekøye er sommerens store friluftstrend

Henger du med? Da har du kanskje fått med deg at hengekøyer blir stadig mer populært, og ifølge utsalgsstedene er trenden økende. 

 • padling

Felles innspill til ny havne- og farvannslov

Norsk Friluftsliv, Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening og Oslofjorden Friluftsråd har nylig levert et felles innspill til ny havne og farvannslov.

 • getty

Velkommen til seminar om friluftsliv i skolens nærmiljø

25. - 26. september arrangeres seminaret "Friluftsliv i skolens nærmiljø" på Norges Idrettshøyskole i Oslo. Seminaret passer for lærere som jobber med eller ønsker å jobbe med friluftsliv i skolen og naturen som læringsarena.

Oppfordrer til sjøvett

Det går mot fellesferie og høysesong på sjøen. Mange konflikter kan unngås om vi blir flinkere til å vise hensyn til hverandre og naturen, er oppfordringen fra sentrale organisasjoner.

 • mobilmas

På tide med en «timeout»? Bruk naturen til å koble av

Følelsen av at man må være «på» hele tiden, kan gjøre det vanskelig å slappe av og legge bort bekymringer. Kjenner du deg igjen? Husk at naturen kan hjelpe deg å koble av.

 • rodlista

Lager rødliste for truede naturopplevelser

Norsk Friluftsliv og WWF inviterer nå folk over hele landet til å nominere naturopplevelser de oppfatter som truet. En frittstående jury skal sette forslagene sammen til den første rødlisten over norske naturopplevelser.

 • allemannsretten

Gratis plakat om allemannsretten til bruk i skolen

Er du på utkikk etter undervisningsmateriell om allemannsretten? Nå kan du bestille vår inspirasjonsplakat om alt det gode vi kan høste av naturen - helt gratis!

 • johnny vaet nordskog

Friluftslivets uke har fått ny nettside

1. - 9. september er det duket for Friluftslivets uke over hele landet! I år har uka fått en ny og fresh hjemmeside - hvor du allerede nå kan registrere planlagte aktiviteter og arrangementer i aktivitetskalenderen.

 • Line V Sverdrup

Slik får du en vellykket første fisketur

Det er lite som slår smaken av selvfanget fisk. Her får du villmarksjenta Line Victoria Sverdrup sine beste tips for å komme i gang med fisking.

 • fisking med stang

Slik er fiskereglene i Norge

Her i Norge er mange muligheter for å drive med fisking - og det er også en viktig del av kulturen vår. Vet du hvilke regler som gjelder når du skal på fisketur?

 • padling

Kunnskapsløft for friluftsliv må til

Det er tverrpolitisk enighet om at friluftsliv vil få økende samfunnsmessig betydning i årene som kommer. Det øker også kravene til forskningsbasert kunnskap og behovet for en plan for hvordan offentlige myndigheter vil styrke forskningen om friluftsliv.

 • Plast

Så lenge blir søpla liggende i naturen

Kaster du fra deg avfall på tur, er det ikke bare utrivelig for de neste som kommer. Visste du at plastemballasje kan bli liggende i naturen i flere hundre år?

Gleder seg over regjeringens scooter-nei

Senterpartiet ønsket å fjerne avstandskravet som avgjør når du kan benytte snøscooteren til hytta. At forslaget ble nedstemt av regjeringen gleder friluftslivsorganisasjonene.

Norsk Leirskoleforening tildeles Friluftslivets Hederspris

Hvert år er om lag 50 000 barn på leirskole. Nå hedres jubilanten Norsk Leirskoleforening for sin 50 år lange innsats for friluftslivsopplæringen av norske barn og unge.

Videreutvikler satsingen på friluftsliv i barnehagene

PBL og Norsk friluftsliv har inngått et samarbeid for å videreutvikle satsingen på friluftsliv i barnehagene gjennom prosjektet Naturpilotene.

Disse tre kjemper om Friluftslivets Ildsjelpris 2018

Monica Mikalsen, Birger Baisgård og Åsmund Berthelsen kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris. Hvem som vinner er det opp til folket å bestemme.

 • skogselskapet

Skogselskapet nytt medlem i Norsk Friluftsliv

Skogselskapet er nylig tatt opp som nytt medlem i Norsk Friluftsliv. – Vi får gjort vesentlig mer sammen enn hver for oss – til glede for skogen, friluftslivet, samfunnet og miljøet, sier Trygve Enger, administrerende direktør i Det norske skogselskap.

Styrk satsingen på frivillighet i friluftslivet

Norsk Friluftsliv krever en styrking av satsingen på frivillighet i friluftslivet. Det ble vedtatt under paraplyorganisasjonens årsmøte 3. mai 2018 .

 • espen farstad

– Følelsen av å bli sett, den er utrolig viktig

Hva skal til for å få flere engasjerte i frivillig arbeid? Og hvordan kan vi beholde og motivere dagens frivillige? Dette var tema under Norsk Friluftslivs seminar «Helt (og) frivillig».

Jubler for økt friluftslivssatsing fra regjeringen

Regjeringen øker tilskuddene til friluftslivet. Det vil utgjøre en stor forskjell for mange barn og unge, og vil kunne spare helseminister Bent Høie for masse kostnader, tror Norsk Friluftsliv.

 • klatring

Ønsker en felles nordisk handlingsplan for friluftsliv

Nettverket av nordiske paraplyorganisasjoner for friluftsliv, Nordic Outdoor Network (NON), har nylig utarbeidet en rapport med anbefalinger til Nordisk råd.

Seminarinvitasjon: Helt (og) frivillig

Norsk Friluftsliv inviterer til seminaret «Helt (og) Frivillig» torsdag 3.mai kl 10-15 på Litteraturhuset.

 • baal

Nå inntreffer bålforbudet

15. april starter det årlige generelle bålforbudet i Norge igjen, for å forhindre skog- og lyngbrann. Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.

Norsk Friluftsliv søker kommunikasjonsrådgiver

Interessert i journalistikk, kommunikasjon, politikk, foto og friluftsliv? Da er drømmestillingen ledig!

 • barnehage

Årsmøtet 2018

Norsk Friluftsliv sitt årsmøte avholdes på Litteraturhuset i Oslo torsdag 3. mai. 

– Dette bør skje på alle skoler i Norge

Under et besøk på Kastellet skole lot KrF-leder Knut Arild Hareide seg imponere av hvordan skolen kombinerer fysisk aktivitet og læring ute i friluft.  

– Viktig seier for alle som bor ved Oslofjorden

Vedtaket om en forvaltningsplan for Oslofjorden er en stor seier for de rundt to millioner som har Oslofjorden som sitt viktigste friluftslivsområde, mener Norsk Friluftsliv.

 • skuter

1 av 4 snøscooterkjørere kjører ulovlig

Nesten hver fjerde snøscooterkjører kjører der det ikke er lov, viser en rapport. – Dette er en adferd vi ikke kan godta, mener Norsk Friluftsliv.

 • thomas nordin

Åtte av ti skal ut i naturen i påsken

Hele åtte av ti nordmenn skal ut i naturen i løpet av denne påsken, viser en undersøkelse fra Ipsos.

 • leni

20 tips til morsomme uteaktiviteter i påska

Er du lysten på roser i kinnene og frisk luft i lungene i påska? Det er nok av billige eller gratis ting å gjøre – uansett hvor du tilbringer høytiden.

 • Ole Marius

Med Monsen som medisin

Ole Marius Bjugan var 19 år da han fikk sitt første anfall av panikkangst. Takket være bestefaren og Lars Monsen fant han sin medisin.

 • forside

– Jeg har stått på barrikadene for dette

Forebygging gjennom fysisk aktivitet er viktig. Det var eldre- og folkehelseministeren helt enig i, da hun i dag møtte 36 organisasjoner som nå har gått sammen om et opprop for folkehelsa.

36 organisasjoner ber regjeringen ta grep

Norge brukte hele 342 milliarder kroner på helse i 2017. Nå krever 34 organisasjoner at regjeringen prioriterer forebygging på neste års statsbudsjett.

Viste at alder er ingen hindring

Mens Martin Johnsrud Sundby og de andre herreløperne suste forbi, viste pasienter fra tre sykehjem i Oslo at friluftslivsopplevelser ute på vinterstid ikke har noen øvre aldersgrense. 

 • ski

Nå vil «alle» låne friluftsutstyr

Utlånsnettverket BUA ønsker å gjøre det like vanlig å låne friluftsutstyr som å låne bøker. Det er de på god vei til å lykkes med.

Ungdomspartiene frykter for fremtidens velferdstjenester

Samtlige ungdomspartier ber om en tverrpolitisk satsing på folkehelse, og sammen med Norsk Friluftsliv etterlyser de en politisk dugnad for å få ned helseutgiftene.

– Villreininteressene må veie tyngst

Norsk Friluftsliv og flere sentrale organisasjoner oppfordrer Klima- og miljødepartementet til å ikke beholde andre veier enn Snøheimveien på Hjerkinn, og la villreininteressene veie tyngst. 

 • stressa

Nå er det bevist: Naturen kurerer stress

Mange opplever at de blir mindre stressa når de kommer seg ut i naturen. Nå har de også den samlede forskningen på sin side.

 • tursostre

Hvem er din friluftslivsfavoritt?

Hvem fortjener å vinne Friluftslivsprisen og Årets Ildsjel for 2018? Vi øns [...]

Her er årets beste nordiske turbilder

Øyeblikket med datteren og fisken gjorde at Ingunn Sørhaug Ranheim gikk helt til topps da årets nordiske turbilde ble kåret. 

 • scooter

Åtte av ti vil ha bedre kontroll av snøscooter

Hele 81 prosent ønsker bedre kontroll av snøscootere og annen motorisert ferdsel i naturen.

 • holmøy

SSB advarer om radikale endringer for norsk økonomi

- Dersom kostnadene i helse- og omsorgssektoren fortsetter å øke like mye som i dag, vil dette få radikale og gjennomgripende følger for den norske økonomien, advarer SSB.

 • kjersti toppe

– Forebygging er bedre og billigere enn reparering

Helse-Norge kan spare enorme summer ved å øke satsningen på forebygging av sykdom og uhelse. Medlemmene i helse- og omsorgskomiteen mener friluftslivet spiller en viktig rolle i et folkehelseløft.

 • aktivitet

Norsk Friluftsliv arrangerer helsepolitisk seminar

Dersom kostnadene i helse- og omsorgssektoren fortsetter å øke like mye som i dag, vil dette få radikale og gjennomgripende følger for den norske økonomien, advarer SSB.

 • sandra

– Ta en bålkaffe i hverdagen!

For Sandra Borch (SP) er friluftsliv en nødvendighet for å fungere i en hektisk hverdag. Når hun trenger en avkobling fra stortingsbobla, går hun ned på stranda og lager seg en bålkaffe.

Regjeringens nye trådsamler

Åse Michaelsen har jobbet med mennesker hele livet. Nå skal hun samle løse tråder fra ulike departement, og knyte de sammen – for å få til de store løftene for eldre og folkehelsen.  

– Vi skal som regel ikke gå til Nordpolen

Senterpartiets Ole André Myrvold er opptatt av å senke terskelen og krav til utstyr for å få flere ut. - Vi skal som regel ikke gå til Nordpolen, men kanskje bare en tur rundt vannet, minner han om.

 • elg

Ber regjeringen opprettholde en helhetlig viltforvaltning

Regjeringen vil flytte forvaltningen av høstbare viltarter til Landbruks- og matdepartementet. Norges Jeger- og Fiskerforbund mener dette er en svært dårlig løsning og ber regjeringen stoppe flytteplanene.

 • storehaug

Elsker å gå ukjente stier

Frihetsfølelsen og spenningen ved å oppdage ukjent landskap, er det som driver Tore Storehaug (KrF) til å komme seg ut. Han har stor tro på skolens rolle når det gjelder å gi barn gode naturopplevelser i tidlig alder.

– Ser frem til godt samarbeid

Tre nye statsråder vil ha stor betydning for friluftsliv, folkehelse og frivillighet i årene som kommer.

 • larsen

– Viktig for den mentale helsa å komme seg ut

Når turentusiast Erlend Larsen (H) sitter i tannlegestolen, lukker han øynene og forestiller seg å ligge i lyngen på en solfylt fjelltopp. Han mener at gode friluftsopplevelser gjør det lettere å håndtere hverdagens utfordringer.

– Bruk av naturen burde være en del av integreringen

Det å lære seg å bruke naturen er en del av den norske folkesjelen. For å få enda flere ut i naturen, burde det også være en del av integreringen, mener Høyres Liv Kari Eskeland.

 • utevinter

Tar du vinterens fineste bilde? Vinn telt fra Fjällräven!

Enten du foretrekker utetid alene eller sammen med noen du er glad i, er dette en årstid med mulighet for mange magiske øyeblikk. Nå vil vi se din utevinter!

 • ola moen

Har samlet friluftsfakta i ny almanakk

Norsk Friluftsliv har nylig lansert Friluftslivets almanakk for 2018. Hensikten med den nye satsingen er å tilby en oversikt over viktige fakta om friluftslivet i Norge.

 • getty

Ny satsing på friluftsliv i skolen

I 2018 styrker Norsk Friluftsliv satsingen på å få barn i Norge ut i naturen, gjennom det nyoppstartede prosjektet Friluftsliv i skolen.

 • halleland

– Vi har mye å hente på å flytte klasserommet ut

Terje Halleland (FrP) mener en av de store utfordringene vi står ovenfor i dag, er at avstanden fra folk flest til naturen stadig blir større.

Flere søker til naturen for stillhet og ro

Ønsket om stillhet og ro får flere til å trekke ut i naturen nå enn for bare få år siden. Skjermflukt er en motivasjon for mange unge, tror Norsk Friluftsliv.

KOMMENTAR: 2018 blir et gullår for folkehelsen

Ved inngangen til 2018 er det flere ting som tyder på at vi går inn i et av de beste årene for norsk helse på flere tiår. Det er et tankekors at dårligere økonomi og mindre handlefrihet i statsbudsjettet er en av årsakene.

 • lek vinter

Åtte ting å gjøre ute med barna i jula

Jula er en tid for gode opplevelser sammen med de man er glad i – og det er ingen grunn til å sitte inne, mener Norsk Friluftsliv.

KOMMENTAR: Nå må vi gripe sjansen!

Én time daglig fysisk aktivitet i skolen åpner for bedre og mer variert undervisning. Nå må vi se muligheter, fremfor begrensinger.

 • baalet

Slik får du fyr på vinterbålet

Vinteren kan by på ekstra utfordringer for båltenneren. Vi har spurt speiderleder Eirik Bay om hans beste råd for å få fyr på bålet.

 • dynafjell

Invitasjon til å presentere forskning på konferansen Forskning i friluft 2018

Norsk Friluftsliv inviterer nå forskere til å presentere forskning på konferansen Forskning i friluft, som blir arrangert i Tønsberg i desember 2018.

 • stensland

– Alt du trenger er et par sko

Når Sveinung Stensland (H) trenger å rense tankene, tar han seg gjerne en tur langs Akerselva. Han savner tiden da søndagsturen var en naturlig del av norske trimvaner.

Stor økning i jaktinteressen blant innvandrerkvinner

Ikke-vestlige innvandrerkvinner har fått øynene opp for jakt i Norge, viser ferske SSB-tall.

– Gleden ved å være i naturen må gis videre

Høyres Lene Westgaard-Halle vil at gleden ved å være i naturen skal gå i arv til kommende generasjoner. Personlig tror ikke stortingspolitikeren at hun hadde klart å jobbe så mye som hun gjør, hadde det ikke vært for det naturen gir henne på fritiden.

KOMMENTAR: Beste som har skjedd siden røykeloven

Stortingets vedtak om å innføre én time daglig fysisk aktivitet i grunnskolen, er det viktigste folkehelsetiltaket i Norge siden røykeloven.

 • jul

Julegaver som gleder

Usikker på hva du skal gi bort til jul i år? Her får du tips til gaver som gir gode uteopplevelser i året som kommer.

Brukte fjellet som terapi da kreft-beskjeden kom

Det er i naturen at Torill Eidsheim kjenner at hun lever. Da hun fikk beskjed om at hun hadde kreft, var det i det vestlandske fjell at Høyre-politikeren fikk sortert tankene.

– Vi må sikre folk tid til å være i naturen

SVs Nicholas Wilkinson vil gi folk tiden tilbake, slik at man kan komme seg mer ut i naturen. Og den nyvalgte representanten lover at allemannsretten ikke skal selges, uansett hvor mye penger som tilbys.

 • bollestad

– En milepæl for folkehelsa

Det var duket for feststemning da over 20 organisasjoner i dag møtte opp på Stortinget for å feire det historiske flertallet for én times fysisk aktivitet hver dag i grunnskolen.

 • glade barn

Vil ha aktivitetsråd i kommunene

De fleste kommuner har i dag et idrettsråd som arbeider for best mulig forhold for idretten i kommunen. Norsk Friluftsliv ønsker nå et liknende organ for frivillige organisasjoner som fremmer friluftsliv og annen lavterskel-aktivitet.

Slik får du en vellykket vinternatt ute

Friluftsentusiast Bodil Gilje deler sine råd og tips til hvordan man kan sove ute om vinteren – i både telt og hengekøye.

 • synnes

– Få de unge ut!

Vi trenger flere tiltak som lokker ungdommen vekk fra mobil og PC, mener Høyres Marianne Synnes.

 • jakt

Jegerfamilien

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: I familien Bøe har barna vært med på fjellrypejakt fra de så vidt kunne gå på beina. For dem er det utenkelig å bytte ut ferieturene i ei rimelig leiehytte på fjellet med bølgebrus i Syden.

 • hekta på tur

Hekta på tur

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: Når familien Grundeland/Torjesen skal på tur, er det ikke om å gjøre å gå lengst eller ha det nyeste utstyret. Det er det å være sammen som betyr noe.

 • syklist

Sykling til jobb reduserer risikoen for kreft og hjertesykdom

Sykler du til jobb? I så fall kan du glede deg over at du har lavere risiko for å bli syk av kreft eller hjertesykdom.

 • illustrasjonsbilde

De fleste voksne nordmenn sliter med overvekt

Over halvparten av alle voksne nordmenn har enten overvekt eller fedme, viser tall fra Tromsøundersøkelsen og Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

 • blabaer

82 prosent av oss har hørt om allemannsretten

De aller fleste av oss har hørt om den, men bare et mindretall vet hva den innebærer.

 • dynafjell

Natur- og miljøbarometer 2017

Natur- og miljøbarometeret 2017 fra Kantar TNS viser at interessen for naturforvaltning viser en svakt økende trendutvikling fra 2014.

 • inkludering

Skal alle med?

Det var spørsmålet som ble stilt på dagens halvdagsseminar om frivillig innsats i frivillige organisasjoner, arrangert av Frivillighet Norge og Frivillig.no.

 • aktivitet

Nordmenn trenger mer aktivitet!

Fredag kom nye tall fra SSB som viser at mange nordmenn er aktive innenfor idrett og friluftsliv. Men langtidstrenden er at aktivitetsnivået går ned.

Inviterer til kveldsseminar om flerkulturelt friluftsliv

I Tromsø blir det arrangert kveldsseminar 26.oktober. Det er Forum for natur og friluftsliv i Troms, Tromsø Røde Kors og Norsk Friluftsliv som arrangerer.

 • statsbudsjett

– Budsjettet vil gi flere inaktive og sykemeldte

Stortinget har bedt regjeringen om å trappe opp satsingen på folkehelse gjennom friluftsliv. I budsjettet svarer regjeringen med det motsatte.

 • vinner

Stor oppslutning om #nattinaturen 2017

En undersøkelse gjennomført av Ipsos viser at mellom 60 og 100. 000 mennesker deltok på den landsdekkende sove-ute-aksjonen.

 • synnefoto

Hvorfor blir vi friskere av å være i naturen?

Vi blir friskere av å være ute i naturen - men hvorfor? Forskere har funnet en av forklaringene. Nærhet til grønne omgivelser endrer faktisk hjernen vår.

 • valdres

Sju tips for sporløs ferdsel på tur

Hvordan opptre mest mulig sporløst når man er på tur? Er det noen forskjell på regelen om sporløs ferdsel på snaufjellet kontra i lavlandet?

Tips til inkludering i friluftslivet

Friluftsliv kan være en god inngang for personer med innvandrerbakgrunn til inkludering og forståelse av det norske samfunnet, og naturen kan være et unikt virkemiddel til å skape mer kulturelt mangfold i friluftslivet.

Ingeborg (21) med full klaff på sin aller første jakt

Ingeborg Aarø er en av de som i høst har fått full klaff på en av introjaktene til Norges Jeger- og Fiskerforbund. Den ferske jegeren fikk skutt en hjort på første forsøk.

 • svenske ministre på elsykkel

– Norge må få en nasjonal ordning for elsykkelstøtte

Elsykkelstøtten i Oslo har inspirert den svenske regjeringen til å sette av én milliard kroner til en landsomfattende støtteordning for kjøp av elsykler og -mopeder.

 • svartspett

Tar du Nordens beste friluftslivsbilde?

Glad i å ta bilder ute i naturen? Da bør du bli med på Nordens største naturfotokonkurranse, Nordic Nature Photo Contest.

Folkehelse lite lønnsomt for kommunene

En ny rapport fra Vista Analyse viser at folkehelsearbeid gir store samfunnsøkonomiske gevinster, men kun snaut fire prosent kommer kommunene til nytte.

 • Turufjell

Klager på utbygging i Turufjell: – I strid med nasjonale mål

– Vedtaket om utbygging i Turufjell i Flå er i strid med nasjonale mål og interesser, mener Forum for natur og friluftsliv (FNF) Buskerud og Norsk Friluftsliv.

 • flerkulturell

– Samfunnet trenger et flerkulturelt friluftsliv

Denne uka markerer Oslo kommune sitt mangfolds- og integreringsarbeid, gjennom OXLO-uka. Norsk Friluftsliv, med sine 16 medlemsorganisasjoner, bidrar under markeringen.

– Meldingen ble mottatt med stor sorg

Ildsjelen som gjorde De Syv Søstre tilgjengelig for folk flest ble funnet død i helgen. Norsk Friluftsliv minnes den første vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris, Thor Bergesen. 

– Ta lønsjen ute på Verdens gapahukdag

Onsdag 27. september er det Verdens gapahukdag. Det gir den perfekte unnskyldningen til å ta med seg kollegaer, klassekamerater eller familien ut for å nyte matpakka i lønsjen – eller lage middagen ute.

 • foto

Dette er grill- og bålvettreglene

Fredag 15. september oppheves bålforbudet, men det er likevel viktig å bruke hodet når vi skal gjøre opp ild i skog og mark.

 • nikolai

Her er vinnerbildene fra #nattinaturen

Under #nattinaturen, lørdag 2. september pakket tusenvis av mennesker soveposen og sov ute. Over 2000 bilder ble delt i sosiale medier, og var dermed med i trekningen av hovedpremien - et telt fra Fjällräven.

 • baal

Nå oppheves bålforbudet

Fredag oppheves det generelle bålforbudet for i år. - Høsten er en flott tid for å nyte middagen i det fri, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Erling Lae utnevnt til ridder

Norsk Friluftsliv sin styreleder tildeles St. Olavs Orden av  H.M. Kongen. 70-åringen får ordenen for sin innsats for samfunn og likeverd.

– Må redde restene av strandsonen

Norsk Friluftsliv oppfordrer nye Kristiansand, Søgne og Songdalen kommune til å ta godt vare på restene av strandsonen. - Tilgang til vann og sjø betyr mye for menneskers livskvalitet og helse, sier Lasse Heimdal.

– Vi har ikke råd til å la være å gjøre noe

Problemet med økende passivitet og fysisk inaktivitet blant det norske folk er dramatisk. Norsk Friluftsliv og Norges idrettsforbund etterlyser politisk vilje til å ta tak i problemet.  

 • nattinaturen eldre

– Friluftsliv har ingen øvre aldersgrense

Å kjenne den lune varmen fra et bål, la blikket hvile på et stille vann, og nyte smaken av nykokt bålkaffe og en sjokoladebit. Det gjør godt, uansett om du er åtte eller åtti. 

 • barnehage

Dette kan dere gjøre med barna i Friluftslivets uke

I Friluftslivets uke 1. - 9. september 2018 inviteres hele Norge til å bli med ut i naturen. Her får din barnehage tips til morsomme aktiviteter dere kan gjøre denne uka.

 • olemic

Årets ildsjel satte ny stemmerekord

- Jeg blir helt tørr i munnen. Jeg hadde jo ikke trodd jeg skulle vinne. Nå blir det bålhytte på Torskenskaret!, sa en overrasket og glad Brith Sørensen (73).

 • tursostre

Tidenes yngste vinnere av Den Norske Friluftslivsprisen

De er de yngste som er blitt hedret med prestisjetunge Den norske friluftsprisen, søstrene Hege (33) og Stine Schultz Heireng (35), kanskje bedre kjent som Tursøstre.

 • Rydding av sti

Ta en tur med mening!

I Friluftslivets uke utfordrer vi deg til å gjøre det lille ekstra neste gang du er på tur: Ta med en pose og fyll den med avfallet du finner på veien!

 • par

– Været ingen unnskyldning for å ikke ta en #nattinaturen

I følge meterologen ligger det an til godt vær for telting og utekos når årets #nattinaturen går av stabelen denne helga.

Fem tips som gir finere turbilder

Friluftsfotograf Bjørn Tore Moen får stadig oppmerksomhet for sine bilder fra turer rundt om i Norge. Her deler han sine fem beste tips til hvordan du kan komme hjem med enda finere turbilder.

Bli med på #nattinaturen 2. september!

Lørdag 2. september sparkes Friluftslivets uke 2017 i gang med en gigantisk sove-ute-aksjon!

Teltjakten – skattejakt over hele landet!

Under Teltjakten søndag 10. september plasserer vi ti telt fra Helsport ut i naturen på ti hemmelige steder over hele Norge. Finner du et telt, er du med i trekningen om å vinne det.

 • tursostre

Brenner for nærmarkslivet

Denne uka mottar "Tursøstrene" Stine og Hege Schultz Heireng Friluftslivsprisen 2017. De to brenner for å inspirere andre til å komme seg ut på tur, også i hverdagen.

Viktig avklaring om friluftsavgifter

Klima og miljødepartementet har i et brev til Norsk Friluftsliv kommet med [...]

 • partiene til facebook

Dette er partienes løfter for friluftslivet

Synes du det er vanskelig å orientere deg i jungelen av valgløfter? Norsk Friluftsliv har laget en sammenfatning av hva de ulike partiene lover å gjøre for friluftslivet.

 • frivilllighet

De blåblå svikter frivilligheten

Regjeringspartiene er minst villige til å satse på en styrking av frivillige organisasjoner i kommunene. Svært uheldig, mener Norsk Friluftsliv.

 • kopp

Sats på gjenbruk i Friluftslivets uke!

Skaff deg det du trenger til Friluftslivets uke - uten å kjøpe noe nytt! På den måten sparer du både miljøet og lommeboka.

Opp til folket hvem som blir årets ildsjel

Fra og med søndag 20. august kan man stemme frem sin favoritt til å vinne Friluftslivets Ildsjelpris for 2017.

 • flerkulturelt friluftsliv

Hvorfor satser du ikke på det som fungerer, Listhaug?

Det ropes om at innvandrere må integreres bedre i det norske samfunnet. Hvorfor gjør da ikke innvandringsminister Sylvi Listhaug mer av det som fungerer?

Ingen så rart på meg fordi jeg gikk med hijab

I skogen ble jeg møtt med et smil, ikke med et avvisende blikk, skriver Havva Cukurkaya

 • båtplass

Krever deling av båtplasser

Båtplass er et gode forbeholdt de få, særlig i bynære områder. Nå krever Norsk Friluftsliv at båtforeninger må prioritere båtkollektiver og båter eiet av flere familier når nye bryggeplasser skal tildeles.

 • foto tonje hagberg

Se vinnerbildene med #allemannsretten!

Nå har vi kåret tre vinnere i fotokonkurransen vår, som på hver sin måte formidler noen av de fantastiske mulighetene allemannsretten gir oss.

 • feiring

Slik feiret Norsk Friluftsliv allemannsretten

På Linderudkollen utenfor Oslo delte Norsk Friluftsliv nylig ut kake til de som gikk forbi, for å feire at det nå er 60 år siden allemannsretten ble lovfestet i Norge.

 • erling lae

Turistskatt er ansvarsfraskrivelse

Det trengs tiltak for å løse noen av utfordringene som følger med økt turisme enkelte steder. Løsningen er likevel ikke å innføre en egen turistskatt.

 • barn vil ut

Halvparten av norske barn ønsker å være oftere ute i naturen

En undersøkelse gjennomført av Ipsos viser at nærmere halvparten av norske barn og ungdom ønsker å være oftere ute i naturen enn de er i dag.

 • lofoten

– Turistskatt vil svekke friluftslivet

Flere partier ønsker nå å gi kommuner tillatelser til å innføre en turistskatt for å dekke utgifter som kommunene har ved reiseliv.

 • partievaluering

Her er Norges beste friluftspartier

Norsk Friluftsliv har vurdert partiene på Stortinget basert på deres friluftspolitikk den siste perioden. Se hvordan det gikk med ditt parti.

Dette bør du vite før teltturen

Telting er en perfekt sommerferieaktivitet. Her får du speiderens beste tips til en vellykket telttur.

 • hytte

Fortsatt ledige hytter i sommer

Det er fortsatt mulig å leie idylliske feriehytter for en rimelig penge flere steder i landet.

 • couple with tent near seaside

Tre av fem bruker friluftsliv for å få date

Vi har gjennomført en uhøytidelig undersøkelse av datingprofiler, som viser at over halvparten av oss skryter av friluftsinteresser når vi leter etter kjærligheten.

 • eventyreren

Slik har det vært å gå tur i et helt år

I juni 2016 la Andreas Orset (24) i samarbeid med Norsk Friluftsliv og Alfa Sko ut på en tur som skulle ta han over hele Norge, og vare i over et år.

 • fiske

Fiskeklage fra Norsk Friluftsliv fikk gjennomslag i departementet

Etter klage fra Norsk Friluftsliv, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå opphevet et vedtak om fiskeregler i Finnmark som organisasjonen mener var i strid med allemannsretten.

 • fiskende barn

Billige og spennende sommeraktiviteter med barn

Det finnes flust med aktiviteter man kan finne på sammen med de yngste, uten at det trenger å koste så mye og uten at man trenger å dra langt.

– Det handler ikke om å være først på toppen

FrPs helsepolitiske talsmann tror folkehelsa i Norge kan bli bedre hvis man får flere til å se verdien av det å være ute i naturen.

 • telting

2 av 5 skal sove ute i sommer

Friluftsliv står høyt oppe på listen over nordmenns ferieplaner. Nå viser nye tall fra Ipsos at 2 av 5 planlegger å sove ute i naturen i sommer.

Felles innspill til ny handlingsplan for friluftsliv

Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund og Den Norske Turistforening har nylig levert felles innspill til regjeringens kommende handlingsplan for friluftsliv.

 • vannscooter

Politiet oppfordrer til å ta bilder av ulovlig vannscooterkjøring

For å anmelde ulovlig vannscooterkjøring i sommer, oppfordrer politiet å ta bilder og film av kjøringen.

60-årsjubileum for allemannsretten

I år er det 60 år siden allemannsretten ble lovfestet i Norge. Jubilanten e [...]

Hva er allemannsretten?

Allemannsretten gir oss fantastiske muligheter til å oppleve og å bruke nat [...]

– Livet er så mye mer enn asfalt

Det å bygge ned naturen er som å skjære av greina vi sitter på, mener KrFs Olaug Bollestad.

 • skilt

Nå kan spillemidlene gå til skilting av turløyper

Kulturdepartementet endrer reglene for spillemidlene – og åpner for at midl [...]

 • skuter

Regjeringen bekrefter at kommuner kan forby vannscooter lokalt

I flere medier hevder denne uken representanter fra vannscooterimportørene at kommunene ikke kan forby vannscooter i sine områder. Det er ikke riktig.

 • skuter

– Slik kan du begrense vannscooter i din kommune

Hvis man vil bevare roen på sjøen i sommer, må kommunene nå være raske med å få på plass lokale tiltak mot vannscootere. Norsk Friluftsliv har samlet regelverket kommunene kan benytte seg av.

Sprek integrering

Mange innvandrere synes det er vanskelig å bli kjent med nordmenn. For Moha [...]

«Tursøstre» vinnere av Friluftslivsprisen 2017

Søstrene Stine og Hege Schultz Heireng får prisen for å inspirere til hverd [...]

– Friluftsliv kan styrke innvandreres levekår

24. mai kom den nye levekårsundersøkelsen blant innvandrere i Norge. Tallene bygger opp under Norsk Friluftslivs argument om at det trengs en økt innsats for å inkludere flerkulturelle i friluftslivet.

 • sykkel

Landets yngste Opp på sykkel-instruktør

Laura (17) skal få flere opp på sykkelsetet. Laura Tetero begynte selv å sy [...]

 • debatt allemannsrettseminar

– Allemannsretten fungerer som en sovepute for politikerne

Allemannsretten er selve grunnlaget for friluftslivet. Seniorforsker i NINA [...]

Velkommen til «Allemannsretten – fra høsting til turistindustri»

Torsdag 11. mai arrangerer Norsk Friluftsliv seminaret "Allemannsretten - f [...]

– Et Norge uten allemannsretten ville vært et fattigere Norge

Innovasjon Norge har skrudd fokuset over på bærekraftig utvikling, og tanke [...]

Kulturministeren med vekslepenger til friluftslivet

Kulturministeren styrker friluftslivet med tre millioner og idretten med 12 [...]

Bor du 300 meter fra en park?

Da kan du sannsynligvis glede deg over en rekke positive helseeffekter som [...]

Dette er Turmat fra hele verden

I dag lanserer Norsk Friluftsliv initiativet «Turmat fra hele verden - samm [...]

Disse tre kjemper om Friluftslivets Ildsjelpris 2017

Kåre Haug, Brith Sørensen og Evenes Turlag kjemper om å vinne Friluftslivet [...]

 • bålbrenning

Slik er bålreglene i Norge

Midt i påskeferien begynner det generelle bålforbudet i Norge, for å forhindre skog- og lyngbrann. Men det er lov å bruke hodet.

Gratis håndbok om naturforvaltning

Eboka «Faktaark om naturforvaltning - Engasjement nytter» gjør det enkelt å [...]

Få siste nytt fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg som mottaker for vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet unde [...]

13 nyttige friluftslivs-apper

Her er 13 tips til nyttige og motiverende mobil-apper for deg som liker å v [...]

Mer motordur i norsk natur

Nok en gang åpner regjeringen for endringer i motorferdselloven. Nå er det catskiing som skal prøves ut.

Nordmenn foretrekker friluftsliv foran organisert idrett

Friluftsliv og uorganisert trening er voksne nordmenns favoritter når det k [...]

 • vann

75 prosent av norske kommuner negative til regjeringens vannscooter-forslag

En fersk undersøkelse viser at hele 75 prosent av landets kommuner ikke ønsker å likestille vannscooter med båt. Nærmere én av fire ønsker ikke å ha vannscooter i sin kommune.

– Naturen eies ikke av reiselivsnæringen

Den første reiselivsmeldingen på 17 år inneholdt lite om hvordan man skal t [...]

Søker skogens ro etter en rufsete politisk uke

Som barn lærte Senterpartiets Marit Arnstad alt om skogen av sin far, et sted trønderen kommer tilbake til når det stormer på jobb.

Allemannsretten inn i grunnloven?

Tirsdag 14. mars skal Stortinget diskutere om allemannsretten bør få en plass i den norske grunnloven.

 • lassie

– Bekymringsfullt at helseutgiftene øker med 65 milliarder under Høie

Helseutgiftene i Norge har økt med 65 milliarder kroner de siste fire årene [...]

 • eero

Se Nordens beste turbilder!

Da finske Eero Hällfors dykket under isen i en innsjø, så han plutselig kon [...]

– Det er mer natur i byen enn mange tror

Det var natur og miljøvern som gjorde at Ola Elvestuen (V) begynte med politikk. I dag er han opptatt av naturen i byen og det nære friluftslivet.

Langt færre skal på ski i vinter

Nye tall viser at antall nordmenn som sier de skal på ski i vinter har gått [...]

– Hva er egentlig «GODE sko»?

Begreper som brukes i ulike sammenhenger er ikke alltid like lett å forstå. [...]

Klage på snøscooterløyper i Engerdal

Norsk Friluftsliv har sendt inn klage til Fylkesmannen i Hedmark på vedtaket om lokal forskrift for snøscooterløyper i Engerdal kommune.

 • brosjyre

Ut på tur – en liten innføring i turkulturen i Norge

Hvordan forklarer man hva turkultur i Norge er? Det forsøker den nye brosjy [...]

 • NAKMI-rapport

Liker den norske friluftslivskulturen – men deltar ikke

En ny rapport viser at innvandrere i Norge er positive til nordmenns aktive [...]

 • skuter

Åtte grunner til å IKKE tillate mer vannscooter-kjøring

18 organisasjoner som representerer natur, friluftsliv og hyttefolk mfl, ha [...]

Vis turistene kommunens beste friluftslivsområde

Når NAFs nye veibok kommer i januar 2018 vil den inneholde en helt ny beskr [...]

Sterkt kritiske til endringer i plan- og bygningsloven

En rekke natur-, friluftslivs- og grunneierorganisasjoner er sterkt kritisk [...]

 • vannscooter

– Tidenes dårligste julegave

Regjeringen ønsker å sidestille vannscooter med båter, og sendte forslaget ut på høring på dagen før dagen, på lille julaften.

Massivt nei til økt vannscootertrafikk

Det ropes et kraftig varsko mot regjeringens vannscooterpolitikk - i dag overrakte 18 organisasjoner et felles opprop til den politiske ledelsen i Klima- og miljødepartementet.

Salaby – i ny drakt og med språkstøtte

I forbindelse med Friluftslivets år i 2015 utviklet Norsk Friluftsliv, Gyld [...]

Hvordan sørge for at alle kan være med?

Når man har en aktivitet eller et arrangement, så ønsker man at alle skal h [...]

Kommunene utnytter ikke spillemidlene godt nok

Til tross for at myndighetene har vektlagt at en større andel av spillemidl [...]

Sliter vi ut naturen vår?

En sterk økning i naturbruk og friluftsliv betyr også mer slitasje og forsøpling. Trolltunga og Prekestolen er ikke unike eksempler.

 • Gapahuk i Nesset

Naturvakt i barnehagen

I forbindelse med vår kampanje om allemannsretten oppfordret vi barnehager [...]

 • vintertelting

Gode tips for vintertelting

Selv om det er mørkt og kaldt ute, så betyr det ikke at man ikke kan ha fine opplevelser i naturen. Vintertelting er en artig opplevelse for både store og små, men det er greit med litt forberedelse.

Naturopplevelser – kurerer slappfisker

Norsk Friluftslivs nye brosjyre viser mange gode resultater som skapes gjen [...]

Myten om den aktive nordmannen må legges død

Forskere forteller at vi er blitt et stillesittende folk. I strid med vårt eget selvbilde, og mange andres oppfattelse av den friske nordmannen, er vi blant de minst aktive i Europa.

Inngår samarbeid med BUA

Norsk Friluftsliv og BUA har inngått en samarbeidsavtale. Den nasjonale foreningen har som mål å samle landets utlånssentraler under ett merkenavn - for å styrke og synliggjøre ordningene.

Rekordår for strandrydding i Norge

Norge er på ryddetoppen i Europa, og med 1 364 ryddeaksjoner var 2016 nok et rekordår for strandrydding i Norge.

Stortinget lover handlingsplan for friluftsliv

I dag ble det klart at Energi- og miljøkomiteen krever at regjeringen følge [...]

 • Barn i naturen

Ingen økt satsing på friluftsliv

Statsbudsjett 2017: - Regjeringen går glipp av milliardgevinster ved å unnl [...]

 • sognsvann

Statsministeren roser organisasjonene

Statsminister Erna Solberg takker alle som var involvert i Friluftslivets u [...]

La deg inspirere til å høste av naturen!

I Norge har vi mange spiselige ville vekster. Allemannsretten gir deg lov til å plukke ville bær, sopp og vekster i naturen.

Naturen er for alle

Du tenker kanskje ikke på søndagsturen din i marka eller på fjellet som en [...]

Lærte bedre med undervisning ute

Siden 2014 har forskere ved Høgskulen i Sogn og Fjordane sett på hvordan øk [...]

 • Nordlysnatt

Se vinnerbildene fra #nattinaturen 2016!

Lørdag 3. september 2016 sov tusenvis av mennesker ute i hager, skoger, på [...]

Brøt ned leirskole-myter

Mange barn med innvandrerbakgrunn opplever at de ikke får dra på leirskole [...]

Statlig sikring av friluftslivsområder

Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommuner inviterte den 14. og 15. sep [...]

Padling og allemannsretten

Allemannsretten sier at du har lov til å ro og padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Husk å spørre eieren hvis du vil legge inntil en privat brygge.

Protest mot nye vannscooterregler

Mer enn 50 kajakker, robåter og små seilbåter samlet seg nylig i Vestfold for å markere motstand mot en ny forskrift, som kan føre til at vannscootere sidestilles med båter.

 • Turute med jentene

Når kan jeg brenne bål?

For at du bokstavelig talt ikke skal brenne deg, kan det være smart å vite litt om hva som gjelder når og hvor.

Vant friluftslivets ildsjelpris 2016

Norsk Friluftsliv gratulerer Ann Marit R. Vikan, klubbrådgiver i Grimstadhø [...]

Naturvakt – forslag til aktivitet for barnehager

Vi i Norsk Friluftsliv jobber for at alle skal kunne bruke naturen og drive [...]

Nei til løypeavgift på Preikestolen

-Vi er særdeles kritisk til forslaget om løypeavgift til Preikestolen. En slik avgift er etter vår oppfatning ikke lovlig, mener Norsk Friluftsliv.

Mer friluftsliv gir gevinst på 80 mrd

Statsminister Erna Solberg fikk overlevert en ny rapport fra Vista Analyse [...]

Røde Kors fikk Hedersprisen

 - Det er mange som får oppleve gleden i friluftsliv gjennom denne organisa [...]

Kulturminister på #nattinaturen

Kulturminister Linda H. Helleland markerte lørdag kveld starten på Frilufts [...]

Inaktiv som har blitt aktiv?

Norsk Friluftsliv etterlyser tidligere inaktive. Vi samler fakta, livserfar [...]

Gratis undervisningsopplegg om allemannsretten for grunnskolen

Gjennom varierte aktiviteter lærer elevene om rettigheter og plikter i natu [...]

 • Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Åtte råd til kunnskapsministeren

Under Arendalsuka fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overlevert åt [...]

Aktivitet kan redusere dødlighet

Fysisk aktivitet kan redusere, eller eliminere, koblingen mellom stillesitt [...]

 • vannscooter

-Feil å sidestille vannscooter med båt

Regjeringen har varslet et forslag om å fjerne vannscooterregelverket - og [...]

NAF markerer Norges fineste friluftsområder

Husker du oppfordringen til kommunene om å kåre sine fineste friluftslivsom [...]

Eventyreren har startet

Onsdag ble Eventyreren Andreas Orset (23) sendt i vei av blant andre klima- [...]

26 forslag til handling i friluftslivet

Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund og Den Norske Turistforenin [...]

Nordmenns deltakelse i friluftslivsaktiviteter fra 1997 til 2007

Levekårsundersøkelsene fra 1997 til 2007 viser at det er færre som går på tur i skogen nå enn på 1970-tallet, og færre unge går fotturer og skiturer.

Norges Seilforbund er nytt medlem

Norges Seilforbund (NSF) ble nylig tatt opp som nytt medlem i Norsk Friluft [...]

Gi en friluftsmilliard til folkehelse!

To resolusjoner ble vedtatt på årsmøtet i Norsk Friluftsliv 12. mai. "Gi na [...]

Nytt medlem: Norges Røde Kors

Norges Røde Kors ble sammen med Norges Seilforbund tatt opp som nye medlemm [...]

Erling Lae blir ny styreleder

Erling Lae tar over som styreleder i Norsk Friluftsliv etter Dag Kaas. Det [...]

Konferanse: Nettverksbygging og flerkulturelt friluftsliv 2016

Norsk Friluftsliv inviterte til konferansen "Nettverksbygging og flerkultur [...]

Flere er med i organisert friluftsliv

Friluftslivet vokser: De nasjonale friluftslivsorganisasjonene har nå passe [...]

Mer spillemidler til friluftsliv

Kulturminister Linda Helleland møtte representanter fra idretten og friluft [...]

Prøv friluftsliv langs kysten

Hva med å leie et sjøhus, en losbu eller bo i et fyr? «Kystled» er et nettv [...]

 • Nordisk møte i Oslo

Nordisk møte om friluftsliv i Oslo

Ungdommen stod i sentrum da det første av fire planlagte arbeidsmøter mello [...]

Fylkespolitikere vil stoppe hytteby

Norsk Friluftsliv roser fylkespolitikerne i Buskerud, som har fremmet innsi [...]

Bålforbud fra 15. april – 15. sept

Norsk Friluftsliv minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. a [...]

Sammen om naturvennlig energi

Fremtidens energipolitikk må ta hensyn til naturen. Det krever Norsk Friluf [...]

Vinner av Årets Turbilde 2016

Vinner av Årets Nordiske Turbilde er Jan Ronald Olsen fra Olderdalen i Nord [...]

 • nei til utbygging

Vassfaret blir gigantisk hytteby

1800 hytter skal bygges i Vassfaret, noe som får natur- og friluftslivsorga [...]

Årsmøtet 2015

Årsmøtet for 2015 ble avholdt 7.mai 2015 på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy [...]

Tonje er Årets Villmarking 2016

Tidligere ambassadør for Friluftslivets år 2015 Tonje Helene Blomseth tok i [...]

 • Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Greit med tur-mas fra foreldre

Har du prøvd å få med barn på tur som heller vil gjøre noe annet? I så fall [...]

1 av 4 foreldre var mer ute

1 av 4 norske foreldre var mer ute på tur med barna sine i Friluftslivets å [...]

Ny stortingsmelding om friluftsliv

Regjeringen ønsker at flere skal drive med friluftsliv og vil åpne for fler [...]

Framtidas friluftsliv – uten snø?

Hva skjer med friluftsliv, skiidrett og reiseliv dersom snøen forsvinner i [...]

 • raad

Ny gruppe for flerkulturelt friluftsliv

Norsk Friluftsliv har satt i gang en rådgivende gruppe for flerkulturelt fr [...]

Andreas er Eventyreren

Andreas Orset (23) fra Ski er Norges nye «Eventyrer»! Han vant foran 1030 s [...]

 • kart

60 kommuner har kartlagt friluftsliv

– Ved å kartlegge og verdsette friluftsområdene får kommunen bedre oversikt [...]

6 av 10 vil ta flyktninger med på tur

Norge stiller opp: 2,5 millioner nordmenn mellom 16 og 79 år er positive ti [...]

Nye fjellvettregler

Fjellvettreglene er oppgradert for første gang på over 60 år. De nye reglene gir mer ansvar til den enkelte og flytter fjellvettet fra ryggsekken til hodet.

 • padling

Prosjektet «Friluftsliv i Norden»

Et nytt nordisk samarbeidsprosjekt skal finne ut mer om friluftsliv, og hvo [...]

Utstyrsbiblioteket BUA

Visste du at det finnes mellom 200 og 300 steder hvor barn og unge kan låne sports – og fritidsutstyr? Det visste ikke de bak BUA heller da de startet opp!

Ferdsel i friluft – ny brosjyre

Norsk Friluftsliv har sammen med flere andre organisasjoner utarbeidet brosjyren «Tilrettelegging for ferdsel», der målet er å veilede organisasjoner, grunneiere og andre som legger til rette for friluftsliv.

Bør lovfeste rett til leirskole

Norsk Friluftsliv ønsker en skole som bruker friluftsliv/uteskole som lærin [...]

Norsk natur skal være gratis

Lykken er et skispor å gå i – helt til du møter skiltet: «Betaling for bruk av skiløype kr 50 per person. Stikkprøvekontroller utføres».

Den stygge naturen

Vi er helt avhengige av velfungerende natur over tid, selv om den kan være [...]

 • Lasse Heimdal

Ulovlig krav om betaling i skiløyper

Norsk Friluftsliv reagerer kraftig på at det flere steder i landet nå kreves betaling for at folk skal få bruke skiløyper med kunstsnø i utmark.

Støtter endring i markaloven

Norsk Friluftsliv støtter Klima- og miljødepartementets forslag til endring [...]

Innspill til energimeldingen

En ny Stortingsmelding om norsk energipolitikk må ta et helhetlig grep som [...]

Seier nei til fleire maskiner i fjella

Norsk Friluftsliv seier nei til innføring av såkalla "Catskiing". - Vi ønskjer ikkje meir motorisert ferdsel i norsk natur og går difor sterkt imot begge alternativa som skisserast for ei opning for «catskiing», meiner Norsk Friluftsliv.

Allemannsretten inn i grunnloven?

Årets «julegave» til friluftslivet: Friluftslivets organisasjoner jubler ov [...]

Jubel over Stortingets støtte

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget har behandlet regjeringens budsjettf [...]

Ber om snarlig vann-møte

Sabima, Norsk Friluftsliv, NJFF, WWF Norge, DNT og Naturvernforbundet ber K [...]

Fleire søker momskompensasjon

Meir enn 20 000 frivillige lag og organisasjonar får utbetalt momskompensas [...]

Svartisen blir isbiter i de rikes glass

NRK.no melder at selskapet Svaice skal hente ut is fra Svartisen i Meløy, f [...]

 • kommuner

Årets friluftslivskommune LIER!

Lier kommune er kåret til Norges beste friluftslivskommune i 2015, foran St [...]

 • fisk1

Klager Norge inn for ESA

Norske myndigheter har vernet om uhemmet vekst i oppdrettsnæringen gjennom [...]

Snøscooter – ikke på vann

Fylkesmannen i Finnmark skriver i et brev til alle kommuner i fylket at Miljødirektoratet må søkes om tillatelse ved kjøring av snøscooter på vann.

Viktig løft for friluftslivet

Norsk Friluftsliv er lettet etter at Venstre, med støtte fra Krf, kjempet f [...]

Arbeiderpartiet vil styrke friluftslivet

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett som ble presentert i dag, er d [...]

Kutter støtte til frivilligheten

Norge setter ny rekord i helsekostnader - men kutter i støtten til frivilli [...]

9 millimeter sykkelvei pr innbygger

Statens milliardsatsing på sykkelveier langs riksveier i 2016 gir bare 49 k [...]

Nær en million mer ute i 2015

Mer aktivitet: Friluftslivets år har så langt i år gitt 22 prosent «mer fri [...]

 • jury

Evenes, Lier og Stavanger

Tre kommuner står igjen i finalen i kåringen av «Årets friluftslivskommune [...]

Flere nordmenn fisker

Siden 1990-tallet har sportsfisket tapt terreng i forhold til andre fritidsaktiviteter. Nå har trenden snudd.

 • brosjyre

Ikke brems friluftslivet nå!

Friluftslivet år 2015 har fått mange nye organisasjoner til å bidra med fri [...]

Folkehelsekonferansen 2015

Årets folkehelsekonferanse gikk av stabelen 26. og 27. oktober i Oslo, og h [...]

Via ferrata – lover og regler?

Norsk Friluftsliv har registrert en sterk øking i interessen for etablering [...]

Bråstopp for friluftslivets år

På tross av løfter om videreføring av satsing på friluftslivet, viser forslaget til statsbudsjett 2016 at støtte til friluftslivsaktivitet går kraftig ned neste år.

Politikere støtter friluftslivet

Rundt 100 av politikere som deltok på den nasjonale #nattinaturen-kampanjen [...]

Skogen – en viktig arena

Skogen er sannsynligvis vår viktigste arena for friluftslivet, og Norsk Fri [...]

Aktivitetssoner i marka

I dag behandler det sittende bystyret som en av sine siste saker forslaget [...]

Friluftslivet vokser

Tallet på nye medlemmer i friluftslivsorganisasjonene i Norge økte med nærm [...]

 • Torhild Melheim Strand

Slik ble natten for politikerne

Rundt 1250 politikere fra alle landet fylker ble med da vi oppfordret hele [...]

 • Ulf Silvander

Svenskene satser mer på friluftsliv

Sveriges regjering gir budsjettløft til friluftslivet: Den svenske regjerin [...]

Krever satsing på natur og friluftsliv

Det norske kommunekartet har skiftet farger. Velgerne har satt større fokus [...]

90 000 byttet tvkveld med telt

Natt til søndag var norske skoger, fjell og hager fulle av sovende mennesker.

Konferanse om velferdsteknologi

Her kan du se foredragene fra konferansen «Aktiv hverdag med velferdsteknol [...]

Friluftslivets dag på Sognsvann

Er du i Oslo 6. september? Den 6. september arrangeres Friluftslivets dag 2 [...]

Her er Årets Ildsjel 2015!

Det ble Inger Maria Sjøberg fra Valnesfjorden i Fauske som ble Årets ildsje [...]

 • liv kari

#mittfriluftsliv|Liv Kari Eskeland

- Naturen gir energi og livsglede! Inviter med ein venn neste gong du skal ut, det bidreg til at enda fleire oppdagar gleden ved å vere ute i naturen, meiner Liv Kari Eskeland.

 • tur

#mittfriluftsliv|Masud Gharahkhani

Masud Gharahkhani (32) er ordførerkandidat for AP i Drammen, og han skal so [...]

800 politikere skal sove ute

Norske politikere er invitert til å ta en natt i naturen i september – og d [...]

Sov ute 5. september!

Ta en natt i naturen - og hjelp oss å sette ny rekord! Vi feirer Friluftslivets år – får vi med oss 50. 000 til å sove ute lørdag 5. september?

#mittfriluftsliv|Vigdis Guleng

Vigdis Guleng (57) er SV-politiker i Hammerfest kommune, og en av mange hun [...]

#mittfriluftsliv|Lozan Balisany

Lozan Balisany (23) er andrekandidat for Arbeiderpartiet ved kommunevalget [...]

#mittfriluftsliv|Yngve Brox

Yngve Brox (45) er Høyres ordførerkandidat i Trondheim, og han skal sove ut [...]

#mittfriluftsliv|Frank V. Eriksen

Frank Vigart Eriksen (35) håper å kapre en plass i bystyret i Sarpsborg i Ø [...]

#mittfriluftsliv|Sigrun Prestbakmo

Sigrun Wiggen Prestbakmo (42) er ordfører i Salangen kommune i Troms og rep [...]

#mittfriluftsliv|Marianne G. Hansen

Høyrepolitiker Marianne Grimstad Hansen er ordførerkandidat i Sørum kommune [...]

123 Friluftslivets år kommuner!

Porsgrunn kommune i Telemark  har gjort vedtak om å bli en Friluftslivets å [...]

Statkraft stanser vindkraftsatsing

Statkraft stanser vindkraftsatsing i Norden. - Det vil gi færre naturkonfli [...]

Årets friluftslivskommune 2015?

Friluftsrådenes Landsforbund (FL) og Norsk Friluftsliv inviterer  alle komm [...]

Ny organisering av FNF

Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) ble 7. mai etablert som en egen virkso [...]

Snøscooter-ja i Stortinget

- Vi er rystet over at Stortinget i dag åpner for motorisert lek med snøscooter i norsk natur. Alle i Norge som er glad i natur og friluftsliv bør være meget bekymret for framtiden, mener Norsk Friluftsliv.

Setter pris på naturen i Oslo

Naturområdene i Oslo er verdt milliarder av kroner, i følge norske forskere [...]

Uforsvarlig lovendring

Sp sørget i dag for at regjeringen får flertall for at kommunene kan etablere løyper for fornøyelseskjøring med snøscooter. -Det er både uforsvarlig og uforståelig at det nå innføres motorsport i norsk natur.

Danmark får nasjonal friluftspolitikk

Danskenes friluftsliv er en milliardindustri som skaper tusenvis av arbeids [...]

Årets hederspris til Speiderne

Norges Speiderforbund og Norges KFUK-KFUM speidere mottar Friluftslivets he [...]

Frislippsministeriet

Hvorfor er snøskuter-saken så viktig for regjeringskollegiet, inkludert klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft, at sunn skepsis til forslaget feies til side, spør Dag O. Hessen.

Undersøkelser om snøskuter

Det er gjort en rekke nasjonale meningsmålinger med tema motorferdsel og snøskuterkjøring mellom 2009-2015. Norsk Friluftsliv har laget en oversikt over hovedfunn i den enkelte undersøkelse.

 • Alt-Tekst

2 av 3 vil ikke ha fornøyelseskjøring

2 av 3 mener snøscooteren kun bør brukes til nyttekjøring – ikke morokjørin [...]

Se grønt – bli frisk!

Vi blir friskere av grønn utsikt: - Bare det å se ut på grønne områder hjel [...]

Vinner av Årets Turbilde 2015

Vinner av Årets Nordisk Turbilde er Henrik Strømstad fra Lørenskog. Han gik [...]

Mange på ski i vinter

Halvparten av alle nordmenn skal på ski: Nordmenn er ikke født med ski på b [...]

 • vann

Frykter vannscooterfrislipp

I 2013 ble det tillatt å bruke vannscootere i Norge.  Nå er evalueringen av regelverket for bruk av vannscooter klar, og den samlede vurderingen fra Vista Analyse er at regelverket ikke fungerer fullt ut etter hensikten.

Ansvarlig bruk av natur

Vi etterlyser politikk for ansvarlig bruk av norsk natur: Det er ytterlighe [...]

Strider mot Grunnloven

Ny snøscooterlov strider mot Grunnloven: Regjeringens lovforslag som vil ti [...]

Lytt til folket!

Det norske folk ønsker ikke snøscooterne ut i naturen – det er de tydelige  [...]

Forskning i friluft 2015

Ny kunnskap om friluftsliv: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet kon [...]

Friluftsområder får pris

Frognerparken, Den grønne akse i Bergen og Strandpromenaden i Kristiansand [...]

Nei til nedsalg av Statskog

Regjeringen skal selge en million mål myr, skog og fjell til private interesser – til tross for at 74 prosent av Norges befolkning ikke støtter privatiseringen, i følge en undersøkelse NJFF har gjort. 

Pangstart for Friluftslivets år

Friluftslivets år 2015 fikk en fantastisk start 13. januar - over hele land [...]

213 ordførere sov ute!

Friluftslivets år 2015 åpnet 13. januar, med over 100 arrangementer som gik [...]

37 prosent vil være mer ute

Mange har planer om å tilbringe mer tid utendørs i 2015, som er Friluftsliv [...]

Alt om snøskuterforsøket

Alt om regjeringens snøskuterforsøk: Regjeringen besluttet 19. juni å avvikle den omstridte forsøksordningen, og gå i gang med en lovprosess. 

Om Finnmarksloven

Denne brosjyren gir en orientering om loven til alle husstander i Finnmark, [...]

Sier nei til ny snøscooterlov

 I et opprop ber en rekke profilerte frilufts, idretts og naturfolk Stortinget om å stoppe lovforslaget fra regjeringen, som vil åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter i norsk natur.

Ber stortinget stanse ny lov

Et lovforslag som vil åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter ble i dag oversendt Stortinget for behandling. Norsk Friluftsliv mener lovforslaget er en feil utvikling i bruken av norsk natur. 

Kan doble snøscootertrafikken

Regjeringens lovforslag om snøskutere kan nær doble snøskutertrafikken i løpet av åtte år, og vil gjøre det vanskelig å ivareta friluftslivet. Det viser en fersk rapport fra Vista Analyse.

Regjeringen på kollisjonskurs

Regjeringen er på kollisjonskurs med egne velgere. En ny undersøkelse viser at det ikke er flertall for å åpne for fornøyelseskjøring med snøscootere blant velgerne i noen norske partier.

Ap best på folkehelse

30 prosent av alle velgerne mener Arbeiderpartiet er best på å fremme folkehelse. Arbeiderpartiet er også partiet med størst tillit blant egne velgere til partiets folkehelsepolitikk, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Norsk Friluftsliv.

Natt i naturen 13. januar

13-14 januar er den offisielle åpningen av det nasjonale Friluftslivets år [...]

Ap satser mest på friluftsliv

Arbeiderpartiet vil øke støtten til frivillige organisasjoner og friluftsli [...]

Venstre satser på friluftsliv

Mer gang- og sykkelveier, skogvern, villaks og vannforvaltning er noen av V [...]

Vi kan vinne 406 000 leveår

Helsedirektoratet har i sin rapport "Kunnskapsgrunnlag fysisk aktivitet" (2 [...]

Flere ut på tur = penger i kassa

Vi vet det godt - aktivitet i naturen er medisin både for kropp og sjel. Po [...]

Sykkelpris til Aftenposten

Syklistenes Landsforbund belønnet Aftenpostens «Sykkelpatruljen» med Sykkel [...]

Politiet frykter ulovlig kjøring

-Vi er glad for at Politidirektoratet og Økokrim er bekymret over regjeringens foreslåtte lovendring for fornøyelseskjøring med snøscooter.

Friluftslivets idékatalog

Danmark: Friluftslivets idékatalog - 125 forslag fra ni netværk: Naturstyre [...]

Friluftsliv i Norge anno 2014

Friluftsliv i Norge anno 2014 – status og utfordringer: En ny, viktig rappo [...]

Friluftsliv gir milliardomsetning

En ny dansk rapport avdekker at det danske friluftslivet omsetter for 29 mi [...]

Kunnskapsgrunnlag fysisk aktivitet

Helsedirektoratets innspill til departementets (HOD) videre arbeid for økt [...]

Hva er et år verdt?

Hva er et år med god livskvalitet verdt? Ved planlegging av folkehelsetilta [...]

Et statsbudsjett for friluftslivet?

Regjeringen sikrer langt på vei midler til gjennomføring av Friluftslivets [...]

 • skuter

Nei til vannscootere

Norsk Friluftsliv mener det er viktig å begrense motorisert ferdsel i naturen så mye som mulig, og har jobbet sterkt for dette over lang tid.

Søndagstur forlenger livet

Hagearbeid og søndagstur forlenger livet: Forskerne Ingar Holme fra og Sigm [...]

Arrangement i November

Her finner du mer informasjon om våre aktuelle prosjekter; Sahara Forest Pr [...]

Bør trekke verneforslag

DNT Oslo og Omegn, Skiforeningen, Norges Skiforbund, Oslo Idrettskrets, Nor [...]

54k kr. per innbygger

Norge bruker 54 000 kroner pr innbygger på å gjøre oss friske. Helse- og om [...]

54 000 kroner pr innbygger

Helse- og omsorgsdepartementets budsjettforslag for 2014, som ble presenter [...]

28 organisasjoner sier nei

28 organisasjoner sier nei til ny snøscooterlov: Regjeringen vil åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter - uten å ha innhentet nok kunnskap om konsekvensene.

Flere snøscootere gir flere skader

Antall skader øker med antall snøscootere: Et eventuelt frislipp av snøscooterkjøring vil ha stor effekt på forekomst av skader og ulykker i fjellet, skriver Elisabeth Jeppesen og Torben Wisborg ved Ullevål sykehus.

 • tur

Fullfinansier Friluftslivets år!

 Friluftslivets år 2015 mangler per i dag 11 millioner til gjennomføring – [...]

Friluftsliv i nærmiljøet viktig

-Det fine med friluftsliv er at alle kan gjøre det. Å rusle en tur i nærmil [...]

Energiutbygging

Norge er en stor produsent av energi, og vår storslåtte natur gjør oss tiln [...]

Friluftslivets ildsjel 2014

Fem personer var med i finalen i den nasjonale ildsjelkåringen, og vinneren [...]

Fikk hedersprisen 2014

Øystein Dahle var oljedirektør, men har de siste 20 årene viet livet til å [...]

Presentasjoner fra arbeidsmøte 19. august

Tirsdag 19. august arrangerte Norsk Friluftsliv og Den Norske Turistforenin [...]

Her er vår nye logo!

I 25 år har «Friluftslivets fellesorganisasjon» kjempet for bevaring av nat [...]

Regjeringen avlyser snøscooterforsøket

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft opplyste Stortinget i kveld at regjeringen umiddelbart avlyser forsøket med fornøyelsesløyper for snøscooter.

Vurderer søksmål mot regjeringen

I dag avga Energi- og miljøkomiteen på Stortinget sin innstilling til forsl [...]

Snøscooterforsøket utenfor loven

Regjeringens forsøksordning for snøskuterkjøring bryter med forsøksloven. Det slår Sivilombudsmannen fast i svaret på klagen fra DNT, Norsk Friluftsliv og Virke.

 • tur1

Fysisk aktivitet i nærmiljøet

"Helserådet" nr. 10/14 var et spesialnummer om fysisk aktivitet i nærmiljøe [...]

7800 nye uføre

7800 nye uføre - Norsk Friluftsliv krever omfattende omlegging av helsepoli [...]

Velfortjent støypris

Norsk forening mot støy sin «Verstingpris» som kilde til uønsket støy,  ble [...]

Ta ut velferdsgevinsten!

Den beregnede velferdsgevinsten ved fysisk aktivitet er mer verdifull enn o [...]

 • tur

«Den alternative helsekonferansen»

Den alternative helsekonferansen ble avholdt på Pressesenteret i Holmenkoll [...]

Et farvel til friluftslivet?

Et farvel til friluftslivet slik vi kjenner det? Den storstilte prøveordningen for fri snøscooterkjøring er lite annet enn en uhjemlet, irreversibel snikinnføring av en lovendring utenom Stortinget.

Viktig å unngå stillesitting

Helsedirektoratet har lansert nye anbefalinger for fysisk aktivitet og stil [...]

Informasjonsmøte 19.mars

Nasjonale organisasjoner er invitert til et felles informasjonsmøte om Fril [...]

Regjeringen i en ring av forsvar

Først nektet Klima og miljøminister Tine Sundtoft FRIFO og DNT innsyn i dokumentene vedrørende regjeringens forsøk med rekreasjonsløyper for snøskuter.

Fri ferdsel i alpinbakker

Høyesterett slår fast at det er fri ferdsel i alpinbakkene ved Hovden Alpinsenter, samtidig som det blir dyrere heiskort for skiskole.

Levende stillhet

"Stillhetens ambassadører lager ikke bråk. Kampen for frihet er redusert ti [...]

Legg om folkehelsepolitikken!

Krever omfattende omlegging av folkehelsepolitikken: Helsedirektoratet har [...]

Ikke verdsatt høyt nok

FRIFO mener at verdien av natur- og friluftslivsområder i altfor liten grad [...]

Sivilombudsmannen åpner sak

Sivilombudsmannen har besluttet å undersøke regjeringens utvidelse av forsøksordningen for snøskuterkjøring til 105 kommuner. Bakgrunnen er klagen FRIFO, VIRKE og DNT sendte Sivilombudsmannen 25. november.

– Ingen hindring

Naturmangfoldloven ingen hindring: Verken Jon Sandnes fra Byggenæringens La [...]

Snøskuterforsøkene er udemokratiske

FRIFO, sportsbransjen og en rekke andre organisasjoner krever at forsøksprosjektet med snøskuterkjøring i utmark stoppes, og at det startes en reell demokratisk prosess rundt ordningene for motorferdsel i utmark.

Ja til stille natur!

Friluftslivets fellesorganisasjon, Turistforeningen og Virke har sendt felles klage til Sivilombudsmannen.

Arealkampen står nå

Hubroer, kjuker, våtmarksområder, gammelskog og friluftsormåder kan og bør [...]

Klima- og miljøvernministeren skuffer og provoserer

FRIFO reagerer på at Miljøverndepartementet etter FRIFOs oppfatning misbruk [...]

Kritisk til planting som tiltak

I rapporten "Planting av skog på nye arealer som klimatiltak" konkluderes d [...]

Behov for økte ressurser til vannforvaltning

Norsk Friluftsliv har sammen med flere andre organisasjoner sendt brev til [...]

Årets turbilde 2014

Hvert år inviterer magasinet Natur&Foto til Nordens største naturfotoko [...]

«Friluftsliv for alle» på NRK

Arrangementet "Friluftsliv for alle" på Stenberg i Vestre Toten ble sendt p [...]

Ikke svenske tilstander med snøscooter

Regjeringen vil ha lokal forvaltning av motorferdsel, men samtidig vil vi ha på plass et strengt nasjonalt regelverk som ivaretar friluftslivets og naturens interesser. Det skal ikke bli svenske tilstander i Norge.

Miljøbudsjett – mer folkehelse!

Det er mange positive elementer for friluftslivet i forslaget til statsbuds [...]

Vi ønsker oss en friluftslivsminister!

Tine Sundtoft (H) ble i dag innsatt som ny klima- og miljøvernminister. FRI [...]

Regjeringeserklæringen utfordrer

Regjeringserklæringen fra Høyre og Fremskrittspartiet utfordrer friluftsliv [...]

Takk for samarbeidet!

I forbindelse med FRIFO styrets møte i Son 5-6 oktober benyttet styret anle [...]

Fortsatt vannsamarbeid

Norsk Friluftsliv, SABIMA og SRN er enige om å fortsette samarbeidet om opp [...]

Brann i livets bibliotek

De siste femti årene har vi mennesker ødelagt svært mye av vår naturrikdom. [...]

Frykter for adgangen

  Frykter for allmennhetens adgang til jakt og fiske i Finnmark: Norge [...]

Fikk milliardsjekk fra friluftslivet

Regjeringsforhandlerne fikk milliardsjekk fra friluftslivet: Sanner takket [...]

Krever tiltak for friluftslivet

- Nå håper vi på en regjering som vil handle, sier Norsk Friluftslivs styre [...]

Snøscooterløyper tilfører ikkje reiselivet positiv verdiskaping

Dette var ein av Lom kommunes konklusjonar då dei vurderte å søke å få være med på den nye forsøksordninga for rekreasjonsløyper for snøscooter.

Ufornuftig med lovendring

DNT og Norsk Friluftsliv mener det er underlig av Høyre å be om en evaluering av erfaringene fra rekreasjonsløyper i syv kommuner, og samtidig varsle at de vil endre loven - FØR resultatene fra evalueringen er klare.

Erna svarer miljø- og friluftslivsorganisasjonene

I et brev fra Erna Solberg 6.9. bekrefter hun at Høyre vil støtte opp om Na [...]

Vil Erna svekke naturmangfoldloven?

Norsk Friluftsliv, DNT, WWF og Naturvernforbundet har sendt tre spørsmål ti [...]

Ikke kjøp hytte her!

105 kommuner har innen fristen søkt Miljøverndepartementet om å få åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter. 

Terningkast 6 til friluftsstrategi

Generalsekretær i FRIFO, Lasse Heimdal, gir regjeringens friluftsstrategi t [...]

Terningkast til partiene

Friluftsrådenes Landsforbund har gitt partiene terningkast for hvordan de h [...]

Velkommen til en vill uke!

Friluftslivets uke er Norges største friluftslivsarrangement som i 20 år ha [...]

Nasjonal strategi for friluftsliv

Regjeringen vil at flere skal drive med aktivt friluftsliv, og har lansert [...]

Hva mener politikere om friluftsliv?

FRIFO har i sommer spurt en rekke politikere om hva de mener om friluftsliv [...]

Hvor ble det av vannsatsingen?

I en kronikk i Bergens Tidende kritiserer en rekke organisajsoner, herunder [...]

NRK og Maj Britt kommer

NRK og Maj Britt kommer til prisutdelinger på Raufoss 25. august: Det blir [...]

Hederspris til Arne Nævra

Fotografen og naturfilmskaperen Arne Nævra er tildelt norsk friluftslivs me [...]

Skriv ut denne siden