fisk1
fisk1

Klager Norge inn for ESA

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Norske myndigheter har vernet om uhemmet vekst i oppdrettsnæringen gjennom å holde næringens store miljøpåvirkninger utenfor EUs vanndirektiv. Miljøkonsekvensene av oppdrettsnæringen, med kjemikalieutslipp, lakselus og fortsatt store rømninger, er nå så alvorlige for laksen og fjordene at en rekke organisasjoner har klaget Norge inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA. De negative miljøpåvirkningene fra oppdrettsnæringen er enorme…. Read more »

Norske myndigheter har vernet om uhemmet vekst i oppdrettsnæringen gjennom å holde næringens store miljøpåvirkninger utenfor EUs vanndirektiv. Miljøkonsekvensene av oppdrettsnæringen, med kjemikalieutslipp, lakselus og fortsatt store rømninger, er nå så alvorlige for laksen og fjordene at en rekke organisasjoner har klaget Norge inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

De negative miljøpåvirkningene fra oppdrettsnæringen er enorme. Rømming av oppdrettsfisk, økt infeksjonspress fra lakselus i områder med oppdrettsanlegg og utslipp av medikamenter og kjemikalier fra oppdrettsnæringen er bare noen av de store miljøproblemene oppdrettsnæringen fører til.

-Rene vassdrag med friske laksestammer og sunne fjordmiljøer er svært viktig for friluftslivet i Norge. Vi mener derfor at de store miljøutfordringene som er skapt av oppdrettsnæringen må bli en del av den norske vannforvaltningen som har utgangspunkt i EUs vanndirektiv, sier Hans Erik Lerkelund, rådgiver i Norsk Friluftsliv.

Hadde miljøpåvirkningen fra oppdrett vært omfattet av EUs vanndirektiv, hadde denne næringen måttet gjennomføre drastiske tiltak i norske fjorder, men det har oppdrettsnæringen hittil unngått ved at norske myndigheter har tilpasset ulike deler av vanndirektivet slik at det ikke fanger opp effektene av oppdrettsnæringen. Fisk brukes eksempelvis ikke for å bedømme miljøtilstanden i våre fjorder.

– EUs vanndirektiv gir rammene for miljømål som skal sikre en mest mulig helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av vannressursene. Når miljøkonsekvensene av oppdrettsnæringen ikke omfattes av direktivet, betyr det i praksis at en svært viktig påvirkningsfaktor på vannmiljøet ikke er med i det som skulle bli det store løftet for norsk vannmiljø, sier Øyvind Fjeldseth, Fiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund. – Det øker risikoen for at den økologiske tilstanden i fjordene våre blir dårligere.

Organisasjonene bak klagen mener at norske myndigheter bryter både med EUs retningslinjer og sin egen kongelige resolusjon av 11. juni 2010 ved å unnlate å inkludere negative miljøeffekter av oppdrettsnæringen i gjennomføringen av vanndirektivet i Norge.

Med en stadig voksende produksjon, som i 2014 var på hele 1 258 000 tonn laks alene, er Norge verdens største produsent av oppdrettsfisk. Det er nesten 1000 ganger flere laks i norske mærer enn det samlede innsiget av villaks til kysten. De negative miljøpåvirkningene fra oppdrettsnæringen er enorme. Det vet norske myndigheter og har derfor bevisst unnlatt å inkludere en næring som en selvfølgelig del av en helhetlig vannforvaltning.

– Det er lureri og ansvarsfraskrivelse fra norske myndigheters side, mener Arnodd Håpnes, Fagleder i Naturvernforbundet som nå er blant organisasjonene som vil prøve norske myndigheters særbehandling av oppdrettsnæringen for ESA.

 

Naturvernforbundet

Norges Bondelag

Norsk Friluftsliv

Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norske Lakseelver

Den Norske Turistforening, DNT

SABIMA (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold)

WWF Norge

Greenpeace Norge

 

Les mer om akvakultur og oppdrett på www.vannsiden.no

Foto: Knut Ståle Eriksen/Askøy JFF 

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

rømt laks

Mengder av rømt oppdrettslaks skaper store problemer

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Oppdrettslaks

Oppdrettslaks med lakselus

 

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen