Det er lite som slår smaken av selvfanget fisk. Her får du villmarksjenta Line Victoria Sverdrup sine beste tips for å komme i gang med fisking.

Av: Linn Elise Jakhelln
Foto: Augustus Moltubakk

– Det beste med fisking for meg er når det napper i snøret, og du kjenner adrenalinet spre seg i takt med frykten for å miste fisken, forteller Line Victoria Sverdrup.

– Den følelsen av å så få fisken i land, og nyte et godt måltid med selvfanget fisk, den er uslåelig.

Sverdrup er en ekte friluftsentusiast. Kanskje ikke så rart, da hun er i slekt med en av våre store polarhelter, Otto Sverdrup. 22-åringen driver aktivt med friluftsblogging, skriver for magasinet Villmarksliv og brenner for å inspirere andre til å komme seg ut i naturen.

I løpet av 2018 skal hun og grønlandshunden Sarek tilbringe 100 døgn i tolv av Norges nasjonalparker. På disse turene har hun alltid med seg fiskestanga.

Fisketur

Friluftsentusiasten har som oftest med seg fiskestanga på tur. Foto: Augustus Moltubakk

Gratis å fiske i sjøen

Takket være allemannsretten, er det gratis å fiske i sjøen både med stang og snøre, hele året.

For ferskvannsfiske er reglene litt strengere. Da må du ha et fiskekort for det området du skal fiske i, eller tillatelse fra grunneier.

– Fiskekort kan du kjøpe på inatur.no. Da betaler du en liten avgift for å kunne få fiske i forskjellige vann i det området du er i. Du kan velge å betale et dagskort eller sesongkort om du ønsker å fiske i lengre tid i et spesifikt område, forklarer Sverdrup.

– Gir en enorm mestringsfølelse

For Sverdrup handler fisking like mye om selve opplevelsen av å nyte naturen, som det å faktisk få fisk.

– For meg handler det om glede og det å kunne nyte naturen, så enkel som den er, sier hun.

Kaster hun ut snøret en dag uten å få napp, så har hun uansett fått en herlig tur og har fått øvd seg på teknikken.

– Når jeg derimot får fisk, gir det meg en enorm mestringsfølelse, forteller Sverdrup.

På toppen av det hele mener hun det er noe fint med å få kjenne på opplevelsen av å kunne jobbe litt for å skaffe egen mat – en følelse som er ukjent for de fleste 22-åringer i dag.

fiske

Det er noe eget med mat man har skaffet seg helt på egenhånd, mener Sverdrup.

Dra nytte av andres kunnskap

For deg som ikke har drevet noe særlig erfaring med fisking før, har Line et godt tips: Oppsøk noen som har mer erfaring og dra nytte av deres kunnskap.

– Kanskje har du en venn som har prøvd litt fiske før? Det første jeg ville gjort er i så fall å spørre ham eller henne om å bli med på fisketur, foreslår hun.

Har du ingen i omgangskretsen som har noe særlig erfaring med fisking? Fortvil ikke – det finnes mange andre du kan lære av.

– Hva med å ta kontakt med et lokalt jakt -og fiskelag? Der kan du få gode tips fra de som har god erfaring, og kan i tillegg møte andre som er på samme nivå som deg, sier Sverdrup.

I sommer arrangerer Norges Jeger og Fiskerforbund åpne Introfiske-kurs over hele landet. Dette kan være et flott sted å starte. Her kan finne kurs i nærheten av der du bor.

Du kommer også langt med å gjøre egen research, enten på internett eller ved å låne fiskebøker på biblioteket, understreker Sverdrup.

– På Inatur.no kan du lese deg opp på noen gode fiskevann i nærheten av der du bor. Her finner du tips til gode fiskevann i alle områder, og der står det også gjerne hva slags fiskearter det er i de forskjellige vannene, forklarer hun.

– Trenger ikke «ekspertutstyr»

Når du har bestemt deg for hvor du skal dra, og hva slags fisk du vil prøve å fiske, er neste trinn å skaffe seg fiskeutstyr.

– Hos din lokale jakt- og fiskerforening er det garantert noen som kan låne deg litt utstyr, sier Sverdrup. Du kan også finne mye pent brukt på Finn.no til en rimelig pris. Husk at som nybegynner trenger du ikke «ekspertutstyr».

Du kan også oppsøke din lokale utlånssentral eller BUA, og høre om de har noe ledig fiskeutstyr du kan låne.

Velg riktig stang og sluk

– Jeg vil si at den enkleste måten å lære seg å fiske på, er å starte med haspelfiske eller agnfiske. Haspelfiske er kasteslukfiske, der du har en stang, haspelsnelle – som sitter fast i fiskestangen, og snøre, forklarer Sverdrup.

haspel

Her ser du fiskestangen Sverdrup som oftest bruker på tur. Snella som sitter fast i fiskestangen kalles for haspelsnelle. Foto: Augustus Moltubakk

Hun forteller at vekten og lengden på fiskestangen er avgjørende for hva slags fiske du vil prøve deg på.

– Jo tyngre og lengre stang du har, jo større fisk er den beregnet for. Jeg har en fiskestang som tar sluk på opp til 15 g, og denne syns jeg passer perfekt for ørretfiske i innland, hvor jeg både har fått ørret på 700 g til 2 kg, forteller hun.

Sluken er også viktig, og denne bør være tilpasset etter hvilken fisk du fisker etter. 

– Farge, form og størrelse på sluken er en av tingene som spiller inn for om fisken biter. Andre faktorer som spiller inn, kan være bunnforhold, lysforhold, vær og vanntemperatur. Det er derfor viktig å ha variasjon i slukene for å lykkes innen haspelfiske. Ofte kan det være greit å bytte litt på hvilken sluk du prøver, om du har prøvd i 30 minutter uten lykke, test en annen sluk, er rådet fra Sverdrup.

– Jeg som har en fiskestang med kastevekt på 3-15 g, kan velge sluker som har en vekt mellom 3-15g, forklarer hun.

Det finnes mange forskjellige sluk på markedet. Sverdrup forklarer at det ikke skader å lese seg litt opp på ulike sluker, men at det er like viktig å prøve seg fram gjennom prøving og feiling.

Les mer: Slik er fiskereglene i Norge.

Skikkelig crispy og proppfull av næring

Har du hellet med deg og får napp, har 22-åringen flere tips til hvordan du enkelt kan lage deg et smakfullt måltid ute i naturen.

– Jeg elsker å kunne smake mye av fisken, i og med at dette faktisk er en fisk jeg har fisket selv og som har svømt rundt i sunne omgivelser. Den er full av næring!, forteller Sverdrup.

– Jeg pleier å ha med meg en selvlaget krydderblanding på tur, som består av grillkrydder, salt og pepper, litt paprika. Denne krydrer jeg fisken med før jeg steker den på bålpanna. Jeg steker fisken med skinnet på. Dette blir skikkelig crispy og smaker veldig godt, sier hun.

fisk i panne

Selvfanget fisk stekt på bålpanne og krydret med hjemmelaget krydderblanding. Herligheten smaker selvsagt ekstra godt når den  nytes ute i naturen. Foto: Augustus Moltubakk

Den sprøstekte fisken nytes gjerne med potetmos.

– Er jeg på en dagstur eller litt kortere tur, har jeg med meg aluminiumsfolie og grønnsaker som løk, tomat, gulrot, purre, paprika, hvitløk, sitron. Alle disse grønnsakene kutter jeg opp, blander sammen og legger i aluminiumsfolie sammen med fisken, og lar det godgjøre seg på bålet. Det smaker helt himmelsk. Bare husk å åpne folien innimellom og sjekk fisken, slik at det ikke brenner seg, sier friluftsentusiasten.

 

10 ting Sverdrup alltid har med seg på fisketuren

  1. Fiskekort
  2. Noe å spise på, naturen har ingen «fangstgaranti»
  3. Fiskestang, snøre og snelle
  4. En utstyrsboks med forskjellige sluker beregnet for litt forskjellig type fisk
  5. Agn, om jeg skal fiske med dupp
  6. En god kniv å sløye fisken med
  7. Førstehjelpsutstyr 
  8. Myggspray 
  9. Godt med klær, det kan bli kjølig utover kvelden
  10. Ekstra sokker, hvis du plumper
fisketur

Fiskeentusiasten Line Victoria Sverdrup håper på å kunne inspirere enda flere unge til å komme seg ut på fisketur. Foto: Augustus Moltubakk

Flere gode fisketips finner du i denne saken fra Visit Norway. 

print