Dette er grill- og bålvettreglene

Publisert – Sist oppdatert 18.06.2020
Foto: Wanda Nordstrøm

15. september oppheves det generelle bålforbudet, men det er likevel viktig å bruke hodet når vi skal gjøre opp ild i skog og mark.

15. september oppheves det generelle bålforbudet, men det er likevel viktig å bruke hodet når vi skal gjøre opp ild i skog og mark. 

Foto: Joe Urrutia

Å samles rundt et bål er noe av det hyggeligste man man gjøre nå som høsten er her, men bålkos og grilling i naturen kan dessverre medføre skade på flora og fauna, dersom det ikke gjøres på riktig måte.

Derfor har Hold Norge Rent og Norsk Friluftsliv har utarbeidet grill- og bålvettregler, som vi håper kan være til nytte og inspirasjon.

Dette er grill- og bålvettreglene:

  1. Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

  1. Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

  1. Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

  1. Unngå å gjøre skade på friske trær

Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

  1. La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

  1. Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

joe

VIKTIG Å RYDDE: Rester etter grilling og kos ved bålet en av kildene til forsøpling. Foto: Joe Urrutia

– Nyt høsten

– Vi oppfordrer alle til å komme seg ut og nyte høsten, men ønsker samtidig å minne om regelen om sporløs ferdsel, som handler om å ta vare på naturen. Grill- og bålvettreglene er enkle råd til hvordan vi kan forebygge skader på mennesker, dyrelivet og miljøet når vi skal gjøre opp ild ute, sier fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv, Siri Meland.

Hold Norge Rent kan bekrefte at mye av avfallet som er på avveie i Norge, er vårt eget forbruksavfall. Dessverre er rester etter grilling og kos ved bålet en av kildene til forsøpling.

– Vi håper våre grill- og bålvettregler vil inspirere til forsvarlig og miljøvennlig grilling og bålbrenning, sier daglig leder for Hold Norge Rent, Lise Gulbransen.

Les mer: – Hva er sporløs ferdsel?

Del denne artikkelen